Brutális gyilkosság áldozatai lettek a baranyai gyurgyalagok

2012.07.04. 9:31

Egy természetkárosító hétmillió forintos kárt okozott Baranyában. A madarak fészkelőhelyéül szolgáló üregeket tömte be, a fiókákkal együtt a szülőmadarak is elpusztultak. Elképzelhező, hogy méhészek állnak a gaz tett mögött, mert a gyurgyalagok gyakran lopnak méheket.

Forrás: MTI/Kovács Attila

Gyurgyalagok fészkelőhelyéül szolgáló üregeket tömött be ismeretlen tettes a harkányi homokbányában, a még ki nem kelt fiókák a rajtuk kotló szülőmadarakkal együtt pusztultak el. Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) baranyai csoportjának irodavezetője elmondta, hogy a harkányi homokbányában már évtizedek óta fészkelnek gyurgyalagok, a művelés felhagyásakor a bányatulajdonos az ő kérésükre hagyott meg egy partfalszakaszt azért, hogy a madarak ott maradhassanak.

Idén június 23-án ellenőrizték újra a telepet. Megdöbbenve tapasztalták, hogy valaki leveles faágakkal betömködte az üregeket. A rendőrséggel közös helyszínelés során kiderült, hogy az elkövető 15 üreget zárt el, amelyből valószínűleg tíz volt lakott. A cselekmény akkor történt, amikor a gyurgyalagok még a tojásokon kotlottak, ezért a fiókákkal együtt az üregekben tartózkodó szülőmadarak is elpusztultak.

A gyurgyalag fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke százezer forint. Az elkövető tettével Bank László szerint hozzávetőleg hétmillió forintos kárt okozott. Idén az internetes szavazók a gyurgyalagot választották 2013 madarának.

A gyurgyalagok kihúzták a gyufát a méhészeknél

A gyurgyalag költési viselkedése különleges, mivel partfalakban, telepesen (gyakran a partifecskékkel együtt) fészkelő faj. Főleg nagyobb termetű repülő rovarokkal táplálkozik, és mint az ilyen fajok általában, a legkorábban elvonulók és a legkésőbb érkezők közé tartozik. A telet Afrikában tölti.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szerint több veszély is leselkedik a gyurgyalagokra speciális táplálkozása és fészkelési viselkedése miatt. Az illegális homokbányászat megrongálhatja a partfalakba, telepesen épített fészkeiket. Mivel hűvös időben előfordul, hogy a gyurgyalagok méheket zsákmányolnak, a méhészetek közelében működő telepeiket sokszor megrongálják. Az MME kihasználja, hogy 2013 a gyurgyalag éve, mindenképp rendezni akarja a méhészetekkel és szakmai szervezeteikkel fennálló konfliktusokat.