Egységes, égkék színt kapnak a BKV buszai, hogy egyértelműen azonosíthatók legyenek. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerint az átszínezés nem jár extra költséggel.

A Budapesti Közlekedési Központ közleménye szerint ma Budapest utcáin többféle megjelenésű, állapotú autóbuszok járnak, ami sem városképi, sem azonosíthatósági szempontból nem előnyös. Az elmúlt években minden egyes típusnál eltérő színtervet alkalmazott a BKV, így az Ikarus 200-as buszok sötétkék színe után az Ikarus 400-as típusnál a zöld is dominánsként került elő, majd a 7-173-as gyorsbuszok piros színezést kaptak, végül a buszpark egy részét ezüstösre fényezték. Hozzátették, hogy időközben türkizkék frankfurti használt buszok, sárga-kék és ezüst brüsszeli csuklósok, színátmenetekkel tarkított, szürke-narancssárga-zöld színeket is magukon viselő IK-412-es buszok jelentek meg.

A BKK szerint ez az utasok számára teljesen áttekinthetetlenné tette, hogy melyik buszokon érvényes a jegyük, bérletük, és melyik közlekedik a BKK megrendelésében. A változással a buszok beazonosíthatók lesznek, ami könnyebbséget jelenthet a vidéki, külföldi használóknak abban, hogy megállapítsák: a budapesti közlekedési jeggyel, bérlettel milyen buszokat vehetnek igénybe azokban a megállókban, amelyek közösek például a Volánbusszal vagy épp a városnéző úgynevezett hop-on-hop-off buszokkal. Jelezték, hogy az új árnyalat nem egy régit vált le, mivel "az elmúlt 20 évben nem volt két busztípus, amit a BKV azonos módon fényezett volna le".

A társaság arra is kitért, hogy a buszok átszínezésének nincsenek extra költségei, mert az idén a buszfelújítások és a használt buszok honosítása miatt a buszállomány jelentős részének, mintegy 100 busznak az átfestése egyébként is szükséges, valamint át kell festeni az újonnan forgalomba állítani tervezett 150 járatot is. A teljes flotta a tervek szerint négy-öt éven belül lesz egységes.

A BKK tájékoztatása szerint előbb olyan járműveken tesztelik a színt, amelyek egyelőre még nem álltak forgalomba, és végleges döntés csak ez után születhet az árnyalatról.