Kórházigazgató nem lehet idősebb 62 évesnél

Vágólapra másolva!
A nyugdíjazás átírhatja a kórházigazgatói pályázatok elbírálását - írja a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, hogy a kórházvezetőkre kiterjesztett 62 éves korhatárnak köze lehet ahhoz az EU-ban nagy vitát kiváltott kormányzati döntéshez, amely szerint 62 éves korukban nyugdíjazzák a bírókat.
Vágólapra másolva!

Határozott szándéka a kormánynak, hogy nyugdíjba küldi a 62 évesnél idősebb kórházigazgatókat is, ami átírhatja a fekvőbeteg-ellátók vezetői posztjaira kiírt pályázatok elbírálását - írta a Magyar Nemzet szerdán.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter néhány hete jelentette be, hogy a 62 év feletti közalkalmazottakra a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár akkor jelezte, hogy felmentést kér az ágazatnak, ezt követően Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta, tárgyalásokon dől majd el, hogy a közszféra mely szegmenseire milyen módon lesz érvényes a 62 év feletti munkavállalás lehetőségének megszüntetése - emlékeztet a lap.

A Magyar Nemzet úgy tudja, a kormány tervei szerint az államosított megyei és fővárosi kórházak posztjaira kiírt pályázatokon nem nyerhetne olyan személy, aki már betöltötte a 62. életévét, és a vezetők megbízatása automatikusan megszűnne, amikor elérik ezt a kort. A lap szerint sok ilyen jelölt van, még a biztosnak tartott befutók között is. Az államosított megyei és fővárosi kórházak főigazgatói posztjára néhány hónappal ezelőtt írtak ki pályázatot, az új vezetőknek július közepétől kellene munkába állniuk.

A lap úgy tudja, a kórházvezetőkre kiterjesztett 62 éves korhatárnak köze lehet ahhoz az EU-ban nagy vitát kiváltott kormányzati döntéshez, amely szerint 62 éves korukban nyugdíjazzák a bírókat. Érv lehet ugyanis a kormány kezében, hogy az előírás nemcsak a bírókra vonatkozik, hanem a teljes közszférára, így a nem közalkalmazottként dolgozó kórházvezetőkre is.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnál nem cáfolták a Magyar Nemzet értesülését, csak annyit közöltek, hogy még egyeztetések folynak, és ebben a fázisban nem áll módjukban tájékoztatást adni.