Első fokon elbukott az első elszámoltatási per

Vágólapra másolva!
Felmentette a hűtlen kezelés vádja alól Tátrai Miklóst, az MNV Zrt. volt vezetőjét és Mezei Lászlót, a Nemzeti Ménesbirtok volt ügyvezetőjét a hűtlen kezelés vádja alól a bíróság. A pert Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos feljelentése alapján indították, de a bíróság szerint a két vádlott nem okozott kárt az államnak.  
Vágólapra másolva!

A Tatabányai Törvényszék bűncselekmény hiányában felmentette csütörtökön a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádja alól Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezetőjét és Mezei Lászlót, a Nemzeti Ménesbirtok volt ügyvezetőjét.

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Budai Gyula, akkori Magosz-szövetségi igazgató (ma elszámoltatási kormánybiztos és államtitkár) és Medgyasszay László volt KDNP-s képviselő 2009 áprilisi feljelentése után indított eljárást ellenük. A vádirat szerint Mezei tettesként, Tátrai mint felbujtó utasítására fiktív megállapodás és számla alapján utalt át 365 millió forintot a felszámolás alatt álló Bábolna Zrt. részére.

Detrői Ferenc bíró az ítélet indoklásában elmondta, nem állja meg a helyét a főügyészség álláspontja, mert a megállapodás valós gazdasági érdekek mentén köttetett, mindkét állami tulajdonú cégnek hasznot hajtott, és semmilyen kárt nem okozott. Az ítélet nem jogerős, Beke Judit ügyész fellebbezést jelentett be a vádlottak bűnösségének megállapítása érdekében.

Ez volt az első olyan ügy, amelyben Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos feljelentése nyomán vádat emelt az ügyészség. Budai Gyula a kormányváltás utáni első évben 38 feljelentést tett az előző kormányok ügyeiben, tavaly novemberben a sukorói telekcsere, a Honvédelmi Minisztériumot érintő ügyek és a filozófuspályázatok ügye mellett a fontosabbak között említette a bábolnai ménesbirtok ügyét is.