Lezárások lesznek a melegfelvonulás miatt

2012.07.05. 11:54

A forgalmi rend változásaira és lezárásokra kell készülni pénteken és szombaton az Andrássy úti melegfelvonulás miatt. A lezárások az V., a VI., és a XIV. kerületet is érintik.

Melegfelvonulás miatt több forgalmi rend változás is lesz Budapesten a hétvégén - közölte a rendőrség csütörtökön. Nem szabad megállni július 6-án 18 órától július 7-én este nyolc óráig Budapest V., VI. és XIV. kerületében több helyen is. A teljes lista ide kattintva érhető el.

Több helyen is lezárják a várost szakaszosan pénteken déltől szombat este nyolc óráig. Ez a Lendvay utca - Bajza utca - Aradi utca - Jókai utca - Ó utca - Nagymező utca útvonalat érinti. A lezárt területen hagyott autókat elszállítják.

Nagy erőkkel vonul ki a rendőrség

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója az MTI megkeresésére csütörtökön azt mondta: a szombati vonulásos rendezvény, amelynek célja felhívni a figyelmet a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösséget érintő megkülönböztetésre, a jogegyenlőtlenségre, a gyülekezési törvény hatálya alá tartozik, ezért azt a rendőrség nagy erőkkel biztosítja.

A dandártábornok megjegyezte, a rendőrség feladata kettős: egyrészt mindenkinek biztosítani kell a gyülekezéshez való alkotmányos alapjogát, másrészt fel kell ismerni, hogy mely joggyakorlás az, amely - átlépve a törvényes kereteket - már akadályozza mások alkotmányos alapjogát.

A Garamvölgyi László ezért azt hangsúlyozta: a rendőrség nyomatékosan felhívta a szervezők figyelmét, hogy szigorúan tartsák be a törvényi előírásokat, ne kövessenek el semmilyen jogsértést, ne tanúsítsanak provokatív magatartást. Ugyanakkor azok ellen, akik a rendezvényt bármi módon megzavarják, a tett súlyosságának függvényében szintén eljárnak - tette hozzá.

Dobótávolságon kívülre zárnak mindenkit

Az ORFK kommunikációs igazgatója közölte, internetes oldalakon már hetekkel ezelőtt elkezdődött "egy uszító és provokatív jellegű kommunikáció", ezért a rendőrség minden eshetőségre számít; úgy zárják le a vonulási útvonalat a fémkordonokkal, hogy a Budapest Pride résztvevői dobótávolságon kívül maradjanak.

Garamvölgyi László közlése szerint a szombati melegfelvonulással egy időben két másik bejelentett rendezvényt is biztosítania kell a rendőrségnek: az Erzsébet térre egy magánszemély hirdetett egy-kétezres megmozdulást, a Hősök terére pedig a pozsonyi csata évfordulója alkalmából jelentettek be kegyeleti megemlékezést, mintegy 1500 ember jelenlétével.

A rendőrség a rendezvények idejére Budapest egész területén fokozott ellenőrzést rendelt el, ezért napközben bárkit igazoltathatnak, bárki ruházatát, csomagjait átvizsgálhatják.

Korábban olyan javaslatot nyújtott be a fővárosi Jobbik, amely büntette volna a melegfelvonulás résztvevőit, de ezt a képviselők leszavazták. Később a Fideszben is tárgyaltak arról, hogy a melegfelvonulás jelenlegi formájában ne legyen megtartható, és "ne táncolhassanak bugyiban az emberek az Andrássy úton", de végül a Fővárosi Közgyűlés nem szavazott ilyen tervezetről.

A melegfelvonulás a Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztivál része, és célja, hogy felhívja a figyelmet az LMBTQ - leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer - embereket érintő hátrányos megkülönböztetésre és jogegyenlőtlenségre - írja honlapján a Budapest Pride.

KAPCSOLÓDÓ CIKK