"A saját fiamat sem operáltam volna másként" - mondta bírósági meghallgatásán az egyik sebész. Egy húszéves fiú belehalt a perforálódott vakbél okozta fertőzésbe.

Nem ismerte el felelősségét csütörtökön, a Pécsi Városi Bíróságon megkezdődött büntetőperben az a három orvos, akit az ügyészség vétkesnek tart egy vakbélműtéten átesett fiatal 2010-ben bekövetkezett halálában. A vádirat szerint a húszéves fiatalember hasi görcsökre, hányásra és hasmenésre panaszkodva 2010. július 19-én ment be a Pécsi Tudományegyetem Sürgősségi Klinikájának ambulanciájára, ahol a vérvételt követően gyulladást diagnosztizáltak nála, majd azzal bocsátották el, hogy diétázzon. Az állapota azonban nem javult, ezért július 22-én visszatért az intézménybe. Ott kétszer is megoperálták, de belehalt a perforálódott vakbél okozta fertőzésbe.

Az ügyben egy rezidens és egy belgyógyász ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, egy sebésszel szemben pedig foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emeltek vádat. Az ügyészség úgy véli: a rezidens és a belgyógyász elmulasztotta a beteg vakbelének vizsgálatát, valamint orvosi konzílium összehívását. A sebész pedig nem az első, hanem a második műtét során távolította el a páciens vakbelét, és ezáltal romlottak a beteg túlélési esélyei.

Meghallgatásakor egyik orvos sem ismerte el felelősségét. A rezidens írásban tett és a tárgyaláson felolvasott vallomásában azzal érvelt, hogy a fiatalember tünetei gyomorhurutra utaltak, vakbelének tapintásos vizsgálata ennek alapján nem volt indokolt. Hozzátette, a beteg leleteiről és állapotáról referált belgyógyász kollégájának, a pácienst pedig azzal küldték el, hogy egy napon belül jelentkezzen háziorvosánál újabb vizsgálatokra. Ezt azonban ő nem tette meg, ahogy más, evésre, ivásra vonatkozó orvosi utasításokat sem tartott be, nem tanúsított együttműködést a kórház személyzetével.

A belgyógyász azt mondta: nem tudta, hogy a neki referáló kolléganőjének nincs szakvizsgája, de az eredmények ismeretében ő is azon az állásponton volt, hogy nem szükséges a féregnyúlvány tapintásos vizsgálata. Megjegyezte, ha tipikus vakbélgyulladásos tüneteket tapasztaltak volna, ezt elvégzik, és konzíliumot is tartanak.

A sebész együttérzését fejezte ki az elhunyt fiatalember családjának, azt hangoztatta ugyanakkor, hogy a szakmája szabályai szerint járt el. Úgy fogalmazott: "a saját fiamat sem operáltam volna másként". A per tanúk meghallgatásával folytatódik a Pécsi Városi Bíróságon.