Horn Gyula már rég hazazavart volna minket

Horn Gyula születésnapja, MSZP, szocialisták, Suchman Tamás
Vágólapra másolva!
Egymás karjába boruló szocialisták éltették Horn Gyulát csütörtök délelőtt egy budai konferencia-központban, ahol a volt kormányfő nyolcvanadik születésnapját ünnepelték. A zártkörű rendezvényen a felszólalók többnyire nosztalgiáztak, Horn Gyula pedig archív felvételekből összeállított videón fogalmazta meg, mit kellene tennie az MSZP-nek. Az ünnepségen kiderült, hogy ösztöndíjat neveznek el Horn Gyuláról, illetve az is, hogy a szocialisták között sok a rák.
Vágólapra másolva!

"Mindannyian figyeltünk arra, hogy ne múlt időben beszéljünk Gyuláról" - mondta az [origo]-nak Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a Horn Gyula nyolcvanadik születésnapjára szervezett ünnepség után. A volt kormányfőt, az MSZP egykori elnökét több mint százan ünnepelték csütörtök délelőtt a budai Villányi úti konferencia-központban, és a rendezvényen nemcsak jelenlegi, hanem a már közéletből eltűnt egykori szocialista politikusok is megjelentek.

A volt kormányfő azonban betegsége miatt nem tudott eljönni. Lendvai Ildikó volt pártelnök meg is jegyezte, hogy "több, mint furcsa, szomorú, hogy Gyula nincs itt, ezt a nyolcvanadik születésnapot sem ő, sem mi nem így képzeltük el". A legtöbb MSZP-s azonban azt mondta, hogy Horn távolléte ellenére is meg kell ünnepelni őt, mert "egyedülállóan fontos alakja az MSZP-nek". Gál Zoltán házelnök például úgy fogalmazott: "ő lehelt erőt a pártba a 90-es években, és mindenhez köze volt, ami azután történt az MSZP-ben".

"Létezik olyan, hogy tisztességes politikus"

Aki tíz óra előtt a konferencia-központnál járt, felszabadultan nevetgélő és egymással ölelkező szocialista politikusokat láthatott az épület bejárata előtt. Suchmann Tamás volt MSZP-s képviselő, aki az ünnepséget szervezte, például hosszan ölelgette Keleti György volt honvédelmi minisztert. Suchman házigazdaként azzal próbálta megnevettetni egykori politikustársait, hogy álneveken, például Kovács Gézaként mutatkozott be nekik. Tőle pár méterre eközben Balogh András volt elnökhelyettes Török Zsoltot ölelgette, és azt mondogatta, hogy "itt a szóvivők gyöngye".

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Gál Zoltán, Suchman Tamás és Keleti György az ünnepség előtt

Nem mindenki kapott ugyanakkor ölelést. A nem sokkal tíz óra előtt érkező Bauer Tamást, egykori SZDSZ-es képviselőt, a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció alelnökét például visszafogottan üdvözölték. Bauer azt mondta az [origo]-nak, teljesen természetes, hogy eljött, mert Horn a miniszterelnöke volt, amikor SZDSZ-es képviselő volt, és a mostani rendezvényen a felszólaló Kósánék Kovács Magdával együtt képviselik a Demokratikus Koalíciót. Schmuck Andor, az MSZP-ből egykor kizárt politikus, ma a Tisztelet Társaságának ügyvezető igazgatója szintén lemaradt a szocialista ölelésekről, ugyanis félórás késéssel érkezett a rendezvényre. Schmuck Andor az [origo]-nak a kezét széttárva azt mondta, nem kérdés, hogy eljött, mert "Horn Gyula a reményt jelentette, hogy létezik olyan, hogy tisztességes politikus".

A szocialisták között többször is szóba került, hogy Orbán Viktor levélben üdvözölte Horn Gyulát a születésnapján. Mesterházy Attila az [origo]-nak erről azt mondta, hogy "tisztességes gesztusnak tartom". Szanyi Tibor MSZP-s képviselő pedig mosolyogva úgy kommentálta, hogy "gondolom, ezt Wittner Máriával is megbeszélte". (Wittner Mária fideszes képviselő tavaly egy parlamenti ülésen azt mondta a volt miniszterelnökről: "Horn Gyula hóhér volt, és a mi adónkból finaszírozzák a kórházi kezelését", illetve "három éve ott vergődik a Honvéd kórházban, mert képtelen meghalni".)

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Suchman Tamás köszöntötte a résztvevőket

Horn Gyula-ösztöndíjat alapítanak

Az egymás karjába boruló szocialisták fölött egy molinót is láthattunk, amelyre azt írták: "Ha bejövünk, gyere be!" Suchman Tamás azt mondta, hogy ő és a felesége találta ki ezt a szlogent, amelyet többszöri kérésünkre sem értelmezett. A rendezvényre újságírókat nem engedtek be, de több résztvevő az ünnepség után azt mondta, hogy személyes, nosztalgikus beszédet mondott minden felszólaló.

A majdnem kétórás ünnepségen a résztvevők szerint többen is arról beszéltek, hogy "Horn már rég hazazavart volna minket, hogy ilyen hosszú rendezvényt tartunk". Az ünnepségen ugyanis felszólalt Suchman Tamás mellett Kovács László, Mesterházy Attila, Tóth József XIII. kerületi polgármester, Földes György, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója és Kósáné Kovács Magda is.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Schmuck Andor szerint "létezik olyan, hogy tisztességes politikus"

Kovács László például arról beszélt, hogy sokat köszönhet Horn Gyulának, aki többször őt javasolta utódjának a különböző posztokra (Kovács Hornhoz hasonlóan külügyminiszter és pártelnök is volt). Mesterházy Attila pedig bejelentette, hogy az MSZP európai parlamenti gyakornoki programját mostantól Horn Gyula-ösztöndíjnak nevezik.

A szocialisták között sok a rák

Az ünneplő szocialisták, mielőtt kimehettek volna az aulában álló, pogácsával és vörös szegfűvel megrakott asztalokhoz, több rövidfilmet is megnéztek a volt kormányfőről. Az összeállításokat készítő Baja Ferenc, Horn egykori kampányfőnöke és környezetvédelmi minisztere azt mondta az [origo]-nak, hogy a filmek arról szóltak: "mit mondana Horn Gyula, ha itt lenne". Horn az archív felvételeken például arról beszélt, hogy az MSZP olyan erő, amelynek tanulnia kell a kudarcokból, meg kell változnia, és vissza kell szereznie a választók bizalmát.

Horn egykori szavai szerint a szocialisták előnye a jobboldallal szemben az, hogy "mi jobbak és elvhűbbek vagyunk, mint ők". Baja Ferenc szerint a rövid videók segítségével "Horn Gyula fogalmazta meg a nap politikai üzenetét". Az ünnepség utána a szocialisták ebédet és egy könyvet kaptak: Horn Gyula Azok a kilencvenes évek... című könyvének új kiadását vihették haza emlékbe. Baja Ferenc a könyv mellett egy üveg lekvárt is szorongatott a kezében. A lekvárt egy társától kapta születésnapjára, mert Baja Horn előtt egy nappal, július 4-én született. Baja a horoszkópra utalva elárulta: "a szocialisták között nagyon sok a rák, de senki nem halad visszafelé".