Öt új épületnek és hat intézménynek adhat otthont a legkorábban 2018-ban megvalósuló múzeumi negyed a kormány döntése értelmében. A kabinet 160 millió forint többletforrás biztosításáról is határozott a Magyar Nemzeti Galéria gazdasági konszolidációjára, és az intézmény egyesülését a Szépművészeti Múzeummal kitolta augusztus 31-re.

A múzeumi negyed mintegy 50-60 milliárd forintból valósulhat meg, az épületekbe az új Nemzeti Galéria, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, a Magyar Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum és a Magyar Fotográfia Múzeuma fog költözni, valamint itt kap helyet az újonnan megvalósuló Magyar Zeneház is, amely a magyar zenetörténetre fog fókuszálni - hangzott el Baán László, az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes koncepciójáért felelős kormánybiztos és L. Simon László kultúráért felelős államtitkár sajtótájékoztatóján.

Nem fantáziálás

"A kormány szerdán elfogadta és támogatta a múzeumi negyed koncepcióját, amelyet a kormánybiztos készített, ennek következtében uniós források igénybevételével 2014-ben el fog indulni Magyarország történetének talán eddigi legnagyobb múzeumfejlesztési programja" - fogalmazott az államtitkár.

Mint mondta, a projekt "nem fantáziálás", hanem egy kivételes helyzetnek a kihasználása, hiszen Magyarország uniós csatlakozása óta először egybe fog esni a kormányciklus és az EU új költségvetési periódusának kezdete. A jelenlegi kormány feladata kidolgozni a Brüsszel elé terjesztendő fejlesztések részleteit - tette hozzá L. Simon László.

Csak egy kapu

A kormánybiztosi poszt mellett a Szépművészeti Múzeumot is vezető Baán László arról beszélt, hogy a projekt révén a Szépművészetiben a régi mesterek munkái lesznek láthatóak, amihez a 65 éve zárva tartó Román Csarnok helyreállítását is meg kell oldani. Ide a kormánybiztos szerint a ma a Nemzeti Galériában lévő gótikus fatáblák és szárnyas oltárok gyűjteménye kerülhet.

"Az Új Nemzeti Galériában a magyar és a nemzetközi anyag együtt lesz látható a 19. századtól napjainkig. Ugyanebbe az épületbe helyezik el az önálló intézményi voltát megőrző Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumot is, a két gyűjtemény különállását csak egy kapu fogja érzékeltetni a látogatókkal" - fejtette ki Baán László.

A Magyar Néprajzi Múzeum új épülete mintegy 15 ezer négyzetméteres lesz - a mostani épületbe a Kúria költözik vissza. Az Új Nemzeti Galéria mintegy 40-45 ezer négyzetméteren valósul meg, a Magyar Építészeti Múzeum, a Magyar Fotográfia Múzeuma és a Magyar Zeneház 4-5-6 ezer négyzetméteren épülhet fel. Ez utóbbiról Baán László megjegyezte, hogy reményeik szerint egy nagy koncertterem is helyet kap majd az intézményben.

Európa első számú városi-családi célpontja

A kormánybiztos tájékoztatása szerint a beruházással egyedülálló múzeumi-intézményi együttállás jön létre a Városliget környékén. A projekthez ezért nélkülözhetetlen a liget és a Hősök terének rekonstrukciója. Ennek részletei még kidolgozásra várnak, a kormánybiztos példaként az átmenő forgalom kitiltását, a Petőfi Csarnok "interaktív gyermekligetté" alakítását, illetve egy magyar gasztronómiai falu létrehozását említette. Számításaik szerint a projekt révén évi 8-10 millió látogató érkezhet a ligetbe és intézményeibe. "Meggyőződésem, hogy ez Európa első számú városi-családi célpontja lehet" - fogalmazott Baán László.

A végleges koncepciónak 2013. szeptember 30-ig kell elkészülnie, a tervpályázatot 2014-ben szeretnék kiírni, az építkezés 2016-ban kezdődhet el, a megnyitót leghamarabb 2018-ban lehetne tartani. Baán László leszögezte: a koncepció megvalósulásával éves szinten egymillió fővel bővülhet a turizmus Magyarországon, szerinte az ebből fakadó állami bevételekből egy évtized alatt megtérül a befektetés. 

160 millió forint

Az MTI kérdésére Baán László elmondta: még nem született arról döntés, hogy a projekt keretében raktárak, restauráló műhelyek is megépülnek-e a leendő múzeumi negyedben, a kormánybiztos szerint ezek létrehozása célszerű lenne. Megjegyezte, hogy érdemes lenne a Közlekedési Múzeum épületének háború előtti állapotát is visszaállítani, erre javaslatot fog tenni a kormánynak.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kormány 160 millió forint többletforrás biztosításáról is határozott a Magyar Nemzeti Galéria gazdasági konszolidációjára. A budavári intézmény adósságállományának rendezésével elhárulhatnak az akadályok a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria korábban elhatározott újraegyesítése elől.

L. Simon László szerint a fúzió révén visszaáll a "világ természetes rendje", Baán László pedig arra emlékeztetett, hogy a Szépművészeti Múzeum anyagát szovjet mintára, 1957-ben választották ketté. "Az egyesülés határidejét a kormány augusztus 31-re tolta ki, hogy a konszolidáció még ez előtt megtörténhessen" - tette hozzá L. Simon László, utalva arra, hogy az egyesülés - már egyszer kitolt - határideje június 30. volt.