A menzákat is államosítaná a kormány

2012.07.06. 6:05

A felsőoktatási fejlesztési tervezet azzal indokolja az államosítás szükségességét, hogy a versenyképes hallgatói szolgáltatások biztosítása a fenntartó állam felelőssége is. Az egyetemek és főiskolák nem örülnek az ötletnek.

A menzákat, a büféket, a sportpályákat és a kollégiumokat is államosítaná a kormány - derül ki az Eduline.hu birtokába jutott felsőoktatási fejlesztési tervezet több változatából. Az oktatási portál pénteki cikke szerint az egyetemek és főiskolák nem örülnek az ötletnek, a büféket és menzákat üzemeltető cégek szerint a kormány terve rendszerváltás előtti időket idéz.

Nemzeti Hallgatói Szolgáltató Rendszer (Nesz) - így neveznék az egyetemi és főiskolai kollégiumokat, menzákat, büféket, sportlétesítményeket összefogó állami hálózatot az Eduline birtokába jutott tervezet szerint, amelynek több változata is azzal számol, hogy a következő egy-két évben német mintára szervezik majd át a szolgáltatásokat, és egy állami gazdasági társaságot hoznak létre.

"A tárca azt vizsgálja, lehetséges-e a hallgatóknak nyújtott szolgáltatásokat (például a lakhatás, az étkezés, a sportolási lehetőségek) a jelenleginél hatékonyabb és költségtakarékosabb módon megszervezni" - közölte a portállal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóosztálya, ahol arra a kérdésre nem tudtak válaszolni, hogy mikortól és milyen formában működik majd a rendszer. Tájékoztatásuk szerint egyelőre a megvalósíthatósági vizsgálat folyik. Azt azonban hozzátették, hogy a versenyképes felsőoktatás fontos összetevői a versenyképes hallgatói szolgáltatások, "ez pedig a fenntartó állam felelőssége is" - írta az Eduline.hu.

KAPCSOLÓDÓ CIKK