Lezárja a jegybankvitát a kánikulában ülésező parlament

Vágólapra másolva!
Lassan véget ér a nyári ülésszak, a sietség miatt pénteken is ülésezik az Országgyűlés, amely hosszú idő után pontot tehet a jegybanktörvény körül kialakult viták végére. A képviselők emellett megalapozzák a budapesti dugódíjat, és megajándékozzák az egyházakat néhány ingatlannal.
Vágólapra másolva!

A július 13-ig tartó nyári rendkívüli időszakból már csak egy hét van hátra, valószínűleg szorítja a kormánypártokat az idő, ezért szokatlan időpontban, pénteken is tart plenáris ülést az Országgyűlés. Pénteken már nem lesznek kérdések vagy interpellációk, napirend előtti felszólalásokra azonban lehetőség van ilyenkor is.

A szocialista Hiller István "Meggondolatlanságok a felsőoktatásban" címmel jelentkezett felszólalásra. Az LMP frakcióvezetője, Jávor Benedek pedig már Orbán Viktor miniszterelnök hétfői bejelentésére reagál "A tízpontos blöffcsomag" című felszólalásával. Hasonló témája lehet majd a jobbikos Volner Jánosnak is, aki "Növekedési terv - gazdasági filozófiaváltás?" címmel beszél majd.

A legfontosabb napirendi pont a jegybanktörvény módosítása, ami alapvető feltétele annak, hogy meginduljanak a hiteltárgyalások az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Ez már a második nekifutás, az első tervezetet visszavonták, most azonban úgy tűnik, az Európai Központi Bank is elégedett a szöveggel. A javaslathoz csak ellenzéki módosító indítványok érkeztek, amelyeket a kormány nem támogat, így valószínűleg pénteken a zárószavazást is megtarthatják.

Szavaznak a képviselők a közlekedési törvényeket számtalan ponton módosító javaslathoz benyújtott indítványokról is. Ezek közül a legfontosabbat a gazdasági bizottság nyújtotta be, és ez ad lehetőséget arra, hogy a fővárosi önkormányzat behajtási díjat (közismertebb nevén dugódíjat) vessen ki. A módosító kimondaná, hogy a dugódíj bevétele a fővárosé, azt a közösségi közlekedésre, a P+R parkolókra, illetve a kerékpáros közlekedésre kell költeni (a módosítót itt olvashatja el, 7. oldal, 9. pont).

Összesen 112 indítvány érkezett a köznevelési törvényt módosító javaslathoz, ezekről is szavaznak pénteken. A törvényjavaslat legfontosabb célja, hogy az iskolák január 1-jétől tervezett államosítása előtt rendezze a felelősségi viszonyokat. A javaslat kimondja, hogy hiába az állam a fenntartó, a "működtető" alapvetően a helyi önkormányzat, amelynek bizonyos keretek közt kötelessége az iskolaépületeket üzemeltetni, karbantartani, sőt, a tanszereket is megvenni.

Napirendre került az a törvényjavaslat is, amelyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nyújtott be az idei költségvetés módosítására. Ez látszólag ugyanannyival növeli a bevételi és a kiadási oldalt is, a valóságban azonban egy trükkel megnöveli a hiányt (részletekről itt olvashat). Ehhez több, az eredeti céltól messze eső módosító indítványt is benyújtottak a parlamenti bizottságok, például azt, amely egy sor állami ingatlant ad át ingyenesen különböző egyházaknak.