Negyedével zsugorodott az alapkezelők bevétele

Vágólapra másolva!
A csökkenés nem meglepő: a vagyonkezelőknek a magán-nyugdíjpénztári rendszer tavalyi átalakítása komoly érvágást jelentett.
Vágólapra másolva!

Rendkívül gyenge évet zártak tavaly az alapkezelők, a szektor díjbevétele 26,7 százalékkal zsugorodott, adózott eredménye 42,5 százalékkal csökkent 2010-hez képest - írta a Világgazdaság, a piaci szereplők által benyújtott eredménykimutatásokat összesítve.

A csökkenés nem meglepő, ugyanis a vagyonkezelők számára a magán-nyugdíjpénztári rendszer tavalyi átalakítása komoly érvágást jelentett: az általuk kezelt vagyon mintegy harmada tűnt el a tagok egypilléres rendszerbe történt visszalépése során, a portfóliók kezeléséért elkérhető díj maximuma pedig a töredékére, 0,8 százalékról 0,2 százalékra csökkent. Felügyeleti adatok szerint 2011-ben az egy évvel korábbinak mindössze nyolcadát fizették ki a kasszák az alapkezelőknek a vagyon kezeléséért.

A lap szerint leginkább azok a piaci szereplők szenvedték meg a tavalyi évet, amelyek jelentős nyugdíjpénztári vagyont is kezeltek, így például az Aegon és az Axa alapkezelője 2011-ben elbukta bevétele csaknem kétharmadát, az ING a 40 százalékát, az MKB Alapkezelő forgalma 45 százalékkal esett. Az OTP Alapkezelőnél 30 százalékkal csökkent a nettó bevétel.

A cégek nyeresége is jócskán megcsappant, az iparág összesített adózott eredménye tavaly 13,3 milliárd forint lett, ilyen kevés profitjuk utoljára 2004-ben volt a hazai alapkezelőknek - írta a Világgazdaság. Számos cégnél lenullázódott a profit, voltak olyan alapkezelők is, amelyeknél veszteségbe fordult az eredmény.