Nem létező posztra vágyik Schmitt Pál

Schmitt Pál volt köztársasági elnök elhagyja a díszpáholyt a Parlamentben, ahol Áder Jánost a Fidesz-KDNP államfőjelöltjét az Országgyűlés 262 igen szavazattal választotta meg Magyarország államfőjévé
Vágólapra másolva!
A diplomácia nem ismeri azt a posztot, amelyet Schmitt Pál megcélzott magának - írja a Blikk. A volt köztársasági elnök lemondása után azt mondta, leginkább egy jószolgálati poszton tudná elképzelni magát.
Vágólapra másolva!

Bár Schmitt Pál volt köztársági elnök az [origo]-nak még májusban azt mondta, leginkább valamilyen jószolgálati poszton tudná elképzelni magát, ahol kamatoztathatná diplomáciai tapasztalatát és nyelvtudását, a Blikk szerint a diplomácia nem ismeri ezt a posztot.

A lapnak a Külügyminisztérium azt írta, a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961. évi bécsi szerződés (1965. évi 22. törvény) nem tartalmaz rendelkezéseket a "jószolgálati" nagykövet fogalmát, kinevezésének rendjét illetően. A nemzetközi jog a hivatásos nagyköveteken, illetve a nagyköveti rang meghatározásán kívül alapjában véve nem foglalkozik egyéb - jószolgálati, kulturális, gasztronómiai stb. - "nagykövetekkel" - tették hozzá.

A Blikk kérdésére, hogy milyen esetleges poszt várományosa lehet a volt elnök, a Miniszterelnökségen nem tudtak válaszolni. Schmitt Pál az [origo]-nak ugyanakkor már azt mondta, hogy a lemondása után beszélt Orbán Viktorral arról, hogy milyen pozícióban tudná a továbbiakban segíteni Magyarországot.

Schmitt Pál hivatalánál a lapnak azt mondták: még nem került szóba a jószolgálati munka, és ez ősznél hamarabb biztosan nem is lesz napirenden.