Nagy nehezen megtalálta a magyar kormány Hugh Grantet

Vágólapra másolva!
A Miniszterelnökség állítása szerint már eljuttatták Hugh Grant brit színésznek azt a tájékoztató anyagot, amelyben megpróbálják meggyőzni, hogy rendben van az általa bírált magyar médiaszabályozás. A múlt hét második felében még keresgették a címét, pedig brit újságírók tapasztalatai szerint Grant a könnyen elérhető sztárok közé tartozik.
Vágólapra másolva!

Megtalálták Hugh Grant hivatalos címét, és már el is küldték neki a kormány álláspontját a magyar sajtó viszonyairól - közölte a Miniszterelnökség Nemzetközi Kommunikációs Irodája hétfőn az [origo] kérdésére. Kumin Ferenc nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkár közölte, hogy nemcsak a színész hivatalos címét tudják, de részletesen megírták neki azt, hogy a magyar sajtó szabad, és háborítatlanul működik.

Hugh Grant június 28-án az Európai Parlamentben beszélt médiaszabályozási kérdésekről, és akkor említette meg negatív példaként a magyarországi helyzetet. Grant úgy vélte, hogy a brit lehallgatási botrány tanulsága az, hogy szigorúbb szabályozásra van szükség, de szerinte a túlzott állami beavatkozás is veszélyes, amire bizonyítékként a magyar szabályozást hozta fel.

Forrás: AFP/Getty Images/Jemal Countess
Hugh Grant levelet kapott a magyar kormánytól

A Vasárnap Reggel című lap vasárnap még azt írta, hogy a Miniszterelnökség angol nyelvű összeállítással próbálná meggyőzni a magyar médiatörvényt bíráló Hugh Grantet, de nem tudják neki postázni a dokumentumot, mert nem tudják a hivatalos címét. A Miniszterelnökségen az [origo]-nak hétfőn azt mondták, ez az információ már idejét múlt, és már megvan a színész pontos címe. Az iroda szerint amikor a Vasárnap Reggel csütörtökön érdeklődött náluk, akkor "még valóban nem állt rendelkezésünkre az a hivatalos cím, amelyre a levelet küldhettük volna", de azóta sikerült megszerezni.

Kerestük a londoni magyar nagykövetséget, hogy náluk érdeklődött-e a Miniszterelnökség Hugh Grant címe után. "Ez hivatalosan nem a mi ügyünk" - mondta az [origo]-nak Pataki Eszter sajtóattasé.

Mint azt a Magyar Nemzeti Filmalap egyik médiafelelősétől megtudtuk, Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos sem ismeri közelről Hugh Grantet. "Nem kaptunk hivatalosan ilyen megkeresést, de Andy Vajna is csak annyit tudna, hogy megadja a színész ügynökségének elérhetőségeit" - mondta az [origo]-nak Hámori Eszter.

Az ügynökség New York-i elérhetősége könnyen megtalálható az interneten, és brit újságírók tapasztalatai szerint nem nehéz elérni Hugh Grantet. A Guardian kultúrrovatának egyik munkatársa az [origo]-nak azt mondta, hogy Grant a könnyen elérhető sztárok közé tartozik. Az újságíró kontaktként szintén a színész New York-i ügynökségét ajánlotta, bár hozzátette, hogy náluk az újságnál vannak egyéb elérhetőségek is, de azokat nem adják ki. A Daily Mail nevű bulvárlap szórakoztatóipari rovatánál szintén azt mondták kérdésünkre, hogy nem szokott problémájuk lenni Grant elérésével.

Forrás: Google Maps
Grant egyik háza London Chelsea negyedében

Lehet információkat találni Hugh Grant lehetséges tartózkodási helyeiről az interneten is. 2003-ban vásárolt például egy 17. századi kastélyszerű házat Anglia délnyugati részén, mintegy 30 kilométerre volt barátnője, Liz Hurley házától. A golfőrült sztár háza alig egy kilométerre van az egyik kedvenc golfpályájától a Stinchcombe Hillen. A színésznek van egy másik háza is, London Chelsea negyedében, a Catchcart Road 1. szám alatt. Tudni lehet Grantről azt is, hogy a londoni Sunningdale golfklubba szokott járni - erre Váczi János XII. kerületi alpolgármester hívta fel a figyelmet a blogján.

Hugh Grant tavaly 1,2 millió fontért, vagyis 438 millió forintért vásárolt egy házat Fulhamben kislánya anyjának, Tinglan Hong kínai színésznőnek, akivel amúgy csak egy futó kalandja volt. A brit színész egyébként saját bevallása szerint ingatlanőrült, de egyáltalán nincs jó szeme az ideális otthon kiválasztásához. "Összesen 17 házam van Londonban, de mindegyik ronda és pocsékul van dekorálva" - nyilatkozta még 2006-ban a színész.

Hugh Grant az egyik vezéralakja lett azoknak a vizsgálatoknak, amelyek célja annak kiderítése, hogy milyen visszaélések történtek a Rupert Murdoch médiamágnás cégének tulajdonába tartozó lapoknál. Tavaly nyáron vált nyilvánvalóvá, hogy a News of the World nevű lapnál éveken át törvénytelen telefonlehallgatások révén jutottak információhoz az újságírók. Már évekkel korábban bebizonyosodott ez a lap egyik újságírójáról (aki a királyi család tevékenységét követte), de csak 2011-ben vált egyértelművé, hogy ez nem egyedi eset volt.

Grant nemcsak felszólalt a jogsértő gyakorlat ellen, hanem aktív részese is lett a nyomozó munkának, titokban felvette ugyanis beszélgetését egy olyan újságírójával, aki a botrány miatt később bezárt News of the Worldnél dolgozott. Az újságíró a felvételen nyíltan beszélt arról, hogy a telefonok lehallgatása bevett gyakorlatnak számított a lapnál. Grant a saját beszámolója szerint úgy akadt össze az újságíróval, hogy lerobbant az autója, a riporter pedig elvitte egy darabon (bár előtte még készített róla néhány fotót).

Hugh Grant ennek a kampánynak a részeként járt június végén az Európai Parlamentben, és találkozott Neelie Kroes uniós médiaügyi biztossal is. "Álmainkban Európa segítene nekünk abban, hogy bizonyos médiumoknak ne legyen akkora hatalmuk, különben ezek a nagy cégek fogják diktálni az életünket" - idézte a színészt a Reuters hírügynökség.

A brit színész egyébként egy korábbi interjúban, azt mondta, képlékeny a politikai hovatartozása. "Van, amikor a Konzervatív Párttal értek egyet, van, amikor a Munkáspárttal. Néha szeretném, ha kicsit feszesebb véleményem lenne bizonyos témákban" - nyilatkozta a 60 seconds című műsornak. Hugh Grant egyik legsikeresebb filmje az Igazából szerelem volt, amelyben miniszterelnököt játszik.