A kormány a védelme alá vette a cserkészeket

Vágólapra másolva!
Együttműködési megállapodást írt alá a kormány a magyar Cserkészszövetséggel, ezáltal a szövetség költségvetési támogatásban részesülhet. Semjén Zsolt szerint fel fognak lépni azok ellen, akik jogosulatlanul használják a cserkész szót.
Vágólapra másolva!

Együttműködik a kormány a Magyar Cserkészszövetséggel; az erről szóló megállapodást szerdán írta alá a kabinet nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Buday Barnabás, a Magyar Cserkészszövetség elnöke. Semjén Zsolt az aláírást követően újságírók előtt kiemelte: közfeladat ellátása esetén az állami, helyi önkormányzati szervvel azonos költségvetési támogatásban részesülhet a szervezet, és a kormány a jogi kereteken belül védelmet biztosít a szervezet nevével, lobogójával, címerével és más jelvényeivel való visszaélések ellen.

Megjegyezte: ha egy civil szervezet állami támogatást kap, akkor "kalózok is megjelenhetnek azokon a területeken", akik jogosulatlanul akarják használni a cserkész szót, és jogalap nélkül használnák a logókat és szimbólumokat. Példaként említette a Máltai Lovagrendet, ahol hasonló eset történt.

Buday Barnabás, a szervezet elnöke azt mondta: önkéntes, pártpolitikától mentes ifjúsági szervezetként működnek, nyitottan mindenki számára, kiállva az értékeik mellett. Hangsúlyozta: nem politikai megrendelésre írták alá a megállapodást, és örül, hogy a kormány észrevette szándékaikat.