Alig bírságoltak a dohányzási tilalom miatt

Vágólapra másolva!
Közel 17 ezer ellenőrzést végeztek az ÁNTSZ munkatársai a dohányzási tilalom áprilisi bevezetése óta, a legtöbb szabálytalanságot szórakozóhelyeken követték el. Június óta ezer vizsgálatra csak két szabálytalanság jut.
Vágólapra másolva!

A nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításaihoz kapcsolódó türelmi időszak végétől június 30-ig összesen 16 693 ellenőrzést végeztek a közegészségügyi felügyelők az országban - közölte az ÁNTSZ szerdán. A közlemény szerint a türelmi időszakban ezer ellenőrzésre közel 50 kifogás jutott, június hónapban viszont már csak két-három problémás esetet találtak ugyanennyi vizsgálatra vetítve.

Az ellenőrzéseket a legtöbb esetben (35%) munkahelyeken végezték. A vizsgálatok ötöde jutott a közforgalmú intézményekre, 18 százaléka pedig a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységekre. Arányaiban a legtöbbször itt fedeztek fel szabálytalanságot, az összes kifogás 32 százalékát, illetve alig maradnak el ettől a közforgalmú intézmények, száz ellenőrzésre vetítve 30 esetben ennél a típusnál találtak valamilyen kifogásolni valót.

A közlemény szerint az április 1-jétől június 30-ig terjedő időszakban 116 esetben volt szükség hatósági intézkedésre. Az előzetes becslések alapján várhatóan 6,4 millió forint bírságot szabnak majd ki.