Vágólapra másolva!
A kivitelező WHB konzorcium szerint jogszerűen tartózkodnak a Duna-parti CET-ben, mivel a terület építési területnek minősül. Az ítélőtábla szerdán kézbesített jogerős határozatában döntött úgy, hogy a kivitelező és beruházó cégnek július végéig el kell hagynia a volt Közraktárak helyén felépült komplexumot.
Vágólapra másolva!

A Duna-parti CET-komplexum kivitelezői, a WHB konzorcium tagjai nem adják át a területet a fővárosnak, mivel szerintük a Fővárosi Ítélőtábla nem őket, hanem a beruházót, a Porto Investmentet szólította fel az átadásra, az ingatlan viszont nem az ő birtokában van.

A Fővárosi Önkormányzat szerdán közleményben tudatta, hogy a jogerős ítélet elrendeli, hogy 15 napon belül a Porto és a WHB ürítse ki az ingatlant, és adják azt a Fővárosi Önkormányzat birtokába. Erre reagálva a kivitelezők az MTI-vel azt közölték, hogy mivel Budapest eddig nem tette lehetővé az épület műszaki átadás-átvételét, az jelenleg is építési területnek minősül, ahol a kivitelező jogszerűen tartózkodik. Hangsúlyozták, hogy addig nem adják át az épületet, amíg az elszámolás meg nem történik, mivel a kivitelezők nem fogadják el, hogy Budapest fizetés nélkül "térdre akarja kényszeríteni" őket.

A Fővárosi Ítélőtábla szerdán kézbesített jogerős határozatában elrendelte, hogy a Porto Kft. és a generálkivitelező WHB konzorcium cégeinek 15 napon belül ki kell üríteniük az ingatlant, és át kell adniuk a fővárosnak. A határidő a jogerős ítélet kézbesítésével megkezdődött, és előreláthatóan július végén jár le. Az önkormányzat közleménye szerint ezzel felkerült az i-re az a bizonyos pont, ugyanakkor a főváros továbbra is megállapodásra törekszik a szolgáltatóval.

A jogerős ítéletet azt is kimondja, hogy a Fővárosi Önkormányzat jogszerűen hívta le azt a 3 951 000 eurós bankgaranciát, amely a CET - a beruházás kapcsán őt megillető késedelmi és hibás teljesítési - kötbérigényét biztosította. Az ítélet szerint a CET birtoklására egyedül az önkormányzat, mint az ingatlan kizárólagos tulajdonosa jogosult.

A CET több mint egy éve lényegében elkészült, de üresen tátong, a leendő üzletek bérlői sem tudtak beköltözni. A Duna-parti volt Közraktárak helyén a mintegy 27 ezer négyzetméteres CET (Central European Time, azaz közép-európai idő) nevű komplexum egy 8,5 milliárd forintos beruházás. Az épület a tervek szerint nemcsak bevásárlóközpont - sőt a honlapja szerint szándékosan igyekszik majd elkerülni a "hagyományos bevásárlóközpontok hangulatát" -, hanem kulturális-művészeti programok, kiállítások és koncertek, közösségi események színtere is lesz.