Rendőrök vitték el az LMP-seket a Közgép udvaráról

LMP tüntetés a Közgép központjánál, Soroksáron
Vágólapra másolva!
Felszámolta a rendőrség azt a demonstrációt, amelyet szerdán tartottak az LMP politikusai és aktivistái a számos állami megrendelésen dolgozó és szoros kormányzati kapcsolatokkal rendelkező építőipari cég, a Közgép udvarán. Összesen 26 embert állítottak elő. A résztvevők összeláncolták magukat, hogy így tiltakozzanak azért, mert szerintük fideszes oligarchák irányítják az országot. A Közgép feljelentést tesz a tüntetők ellen.
Vágólapra másolva!

Szerda délelőtt két tucat LMP-s engedély nélkül belépett a Közgép Zrt. soroksári központjának területére, és összeláncolták magukat az udvaron. 10 órakor léptek át a sorompón, majd leültek a földre, és összeláncolták magukat. Két nagy molinót is kinyitottak, az egyikre az volt írva, hogy "Nem leszünk Simicska-gyarmat", a másikra pedig az, hogy "Itt tűnik el a pénzed". Az LMP-sek a kiosztott sajtóanyag szerint az ellen demonstrálnak, hogy "ma fideszes oligarchák irányítják az országot".

A tüntetők között kilenc országgyűlési képviselő is ült, köztük Jávor Benedek frakcióvezető, Karácsony Gergely, Szabó Rebeka és Scheiring Gábor is. Délelőtt 11 óra körül megjelent néhány rendőr a Közgépnél, és előbb a cég munkatársaival egyeztettek, majd igazoltatni kezdték a demonstrálókat. Az egyik rendőr közölte velük, hogy magánlaksértést követnek el, később ezt egy kollégája magánbirtoksértésre módosította.

Végül délután kettőkor kezdtek el intézkedni a rendőrök. Egy rendőr többször felszólította őket arra, hogy hagyják el a területet, mert jogellenes tevékenységet folytatnak. A tüntetők ennek nem engedelmeskedtek, mire megjelent két tucat rendőr, elvágta a tüntetők láncait, majd a hónuknál fogva megragadták őket, és egyesével kivitték őket a cég területéről. Tudósítónk szerint egy rendőrségi furgonba ültették őket, köztük a parlamenti képviselőket is.

A rendőrség közleménye szerint mintegy 40 embert igazoltattak, és összesen 26 embert állítottak elő, akiket a demonstráció után a XX.-XXIII. kerületi rendőrkapitányságon.

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]


Jávor Benedeket viszik el a Közgép udvaráról

A demonstrációt követően Futó Barnabás, a Közgép jogi képviselője elmondta, hogy a vezérigazgató megbízásából feljelentést tesz az LMP-sek ellen. Szerinte háromféle bűncselekményt is elkövettek: ezek egyike a közérdekű üzem működésének megzavarása, amiért kettőtől nyolc évig terjedő börtön járhat. Arra a kérdésre, hogy a Közgép miért minősül közérdekű üzemnek, azt mondta, a vállalat rendelkezik ezzel a minősítéssel.

Puskár Anett, a cég kommunikációs vezetője hozzátette, hogy még összesítik, mekkora kárt és bevételkiesést okozott az LMP akciója. Az LMP-sek által megfogalmazott vádakra azt mondta, hogy a cég ezt visszautasítja, minden egyes közbeszerzésen törvényesen, indultak, és törvényesen nyertek.

Tudósítónk korábban megkérdezte Karácsony Gergelytől, hogy számít-e rendőrségi intézkedésre, mire ő azt mondta, hogy ha így lesz, az nem befolyásolja őket, ők maradni fognak. Jávor arra a kérdésre, hogy miért így tiltakoznak, azt mondta, hogy a tiltakozásnak sokféle módja van, ő ezt helyénvalónak tartja. Arra a kérdésre, hogy meddig maradnak, csak annyit mondott: "Maradunk."

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]

Furgonnal vitték el a tüntetőket

Korábban a Közgép egyik munkatársa odament a tüntetőkhöz, és közölte velük, hogy megsértik a munkavédelmi előírásokat, és balesetveszélyes az, hogy a cég területén, a bejáratnál ülnek. Ott ugyanis teherforgalom folyik - emlékeztetett a dolgozó. A helyszínen megjelent Puskár Anett, a Közgép kommunikációs vezetője is, de ő későbbre ígérte a cég reakcióját.

Keresztbe fordult egy kamion

Nagyjából negyedóráig nagy forgalmi torlódás alakult ki a környéken, mert a Közgép egyik kamionja nem tudott befordulni a telepre, így keresztben állt a Haraszti úton. Emiatt több száz méteres kocsisor alakult ki mindkét irányból, rendőrök irányították a forgalmat - jelentette tudósítónk.

A tüntetők táblákat tartanak maguk előtt. Jávor Benedek frakcióvezető táblájára az van írva, hogy "Elég volt az oligarchákból". Karácsony egy "Mutyigyár" feliratú táblát tart, Scheiring pedig egy olyat, amelyen az áll, "Fideszes pénzszivattyú". Többen piros stoptáblát vettek elő, amelyen az szerepel, hogy "Elég volt". Scheiring elkezdte skandálni azt is, hogy Lajos, gyere ki, utalva Simicska Lajos tulajdonosra.

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]

Heltai László, az LMP szóvivője azt mondta, jogszerűnek tartják a tüntetést. Szerinte senki nem követ el semmilyen bűncselekményt vagy jogszabálysértést. "Ez egy békés demonstráció, a résztvevők csak ülnek, ezen kívül semmi mást nem tervezünk" - mondta a szóvivő.

A Fidesz bírálta az LMP akcióját. "Elszomorító, hogy az LMP-sek a magyar érdekek védelme helyett leláncolják magukat egy magyar cég bejáratához, akadályozva annak működését" - mondta Selmeczi Gabriella az LMP központi irodája előtt, a XIII. kerületben tartott sajtótájékoztatóján. Selmeczi szerint az LMP olyan gazdasági érdekcsoportok zsebében van, amelyek az utóbbi időben visszaszorultak.

A tájékoztató közben a helyszínen az LMP több munkatársa táblákat tartott a magasba, amelyeken egyebek mellett az állt: "Narancsköztársaság = közgéptársaság", valamint "Közgép, Strabag két jó barát, együtt foszt és üli torát".

A látványos fejlődés

A Közgép Zrt. az előző, szocialista kormányok alatt kezdett megerősödni az építőipari piacon, a kormányváltás óta pedig tovább folytatódott látványos megerősödése. A vállalat - legtöbbször konzorciumok tagjaként - sorra nyerte el az állami megbízásokat, dolgozik útépítéseken, vasúti felújításokon és hídépítéseken is. A szaporodó megbízások eredményeként az elmúlt években folyamatosan nőtt a bevétele, amely tavaly már meghaladta az 56 milliárdot.

A Közgép ugyanakkor nemcsak látványos fejlődése, hanem politikai kötődései miatt is magára vonta a figyelmet (a vállalat történetéről ebben a cikkben olvashat részletesen). A cég elnöke a szoros kormányzati kapcsolatairól ismert Nyerges Zsolt, továbbá egy, a Népszabadság által április közepén közölt (a Közgép által azóta sem kommentált) nyilatkozat szerint a vállalatban tulajdonosi részesedéssel rendelkezik Simicska Lajos üzletember. Simicska a kilencvenes évek első felében a Fidesz gazdasági igazgatója volt, majd az első Orbán-kormányban kinevezték az APEH élére, és ugyan az utóbbi tíz évben eltűnt a nyilvánosság elől, a Fidesz több politikusa szerint továbbra is meghatározó gazdasági háttérembernek számít a párt környezetében (részletek ebben a cikkben).