Nem jön többet két busz egymás után

Vágólapra másolva!
A Budapesti Közlekedési Központ diszpécsereinek nincs információjuk arról, hogy melyik busz vagy villamos merre tartózkodik, ezért egy új forgalomirányítási rendszert léptetnek életbe jövő évtől. Az utasokat mobiltelefonon és a megállókban kihelyezett kijelzőkön is tájékoztatják, hogy mikor ér buszuk a megállóba.
Vágólapra másolva!

Új forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszert épít ki a Budapesti Közlekedési Központ a BKV közreműködésével - írja a központ közleménye. A Futár (Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer) nevű fejlesztés műholdas rendszerrel segíti majd a közösségi közlekedés 24 órás felügyeletét a BKK részére.

A közlemény szerint a 2013-tól induló, 6,7 milliárd forint tervezett összköltségű rendszer teljes mértékben ki váltja majd a főváros felszíni tömegközlekedésének jelenlegi korszerűtlen, valós idejű adatokat nem kezelő utastájékoztatási és forgalomirányítási rendszereit, ennek eredményeként a diszpécserközpontban hatékonyabban tudják majd biztosítani az egyenletes, menetrend szerinti járműkövetést.

A BKK szerint jelenleg a diszpécsereknek nincs információjuk arról, hogy melyik busz vagy villamos merre tartózkodik, erről információt csak a járművezetőtől kaphatnak. A diszpécserek nehezen tudják azt befolyásolni, hogy a járatok ne egyenetlenül közlekedjenek, és ne forduljon elő az, hogy két busz jön egymás után, majd hosszú ideig nem érkezik járat a megállóba.

Az új rendszer azonban képes lesz kiszámolni, hogy melyik jármű mikorra ér egy adott megállóba, és erről mobiltelefonon, interneten, illetve 257 helyszínre telepített kijelzőkön is tájékoztatják majd az utasokat - közölte a BKK.