Megszavazták Pintér iskolaőrös javaslatát

Vágólapra másolva!
Elfogadták a képviselők Pintér Sándor javaslatát, amely jogot adna a rendőröknek az iskolakerülő gyerekek helyes útra terelésére. Ha egy 14 évnél fiatalabb diák nem tudja megindokolni, miért nincs iskolaidőben tanítási órán, akkor a rendőr az igazgatóhoz kísérheti őt.
Vágólapra másolva!

A parlament csütörtökön megszavazta azt a belügyminiszteri javaslatot, amely alapján jövő év január 1-jétől az igazgatóhoz kísérheti a rendőr azt az általános iskolás diákot, aki igazolatlanul marad távol a tanítási órákról. Pintér Sándor indítványa - amely a rendőrségi törvényt módosította rögzíti a rendőrség feladatai között, hogy a fenntartó kezdeményezésére közreműködik az általános és a középiskolák rendjének fenntartásában.

A rendelkezés szerint, ha egy 14 évnél fiatalabb diák nem tudja hitelt érdemlően igazolni, hogy engedéllyel hiányzik a tanításról vagy a kötelező iskolai foglalkozásról, és nincs vele nagykorú, akkor a rendőr - az iskolával való előzetes egyeztetés után - az igazgatóhoz kísérheti őt. "Hitelt érdemlő igazolást" az iskola, az orvos vagy a szülő állíthat ki.

A javaslat értelmében az iskoláknak ezentúl lehetőségük lesz iskolaőrt alkalmazni, akinek többek között joga lesz megakadályozni a távozásban a tanítási időben ellógni készülő gyereket. Az őr betartathatja a házirendet, megállíthatja a betolakodókat, és ha az iskola területén bűncselekményen kap rajta valakit, akkor elfoghatja. A kormánypárti frakciókban korábban eltérően ítélték meg Pintér javaslatának helyességét. Az erről szóló cikkünket itt olvashatja.