Lánctalpassal emelhetik ki a kis-balatoni mocsárba süllyedt autót

Vágólapra másolva!
Az autó sofőrjét már szerdán este kimentették, ő sérülés nélkül megúszta. Egy környékbeli férfi felajánlotta, hogy lánctalpasokkal segít kihúzni az autót is a mocsárból.
Vágólapra másolva!

Sérülés nélkül megúszta a bajt az a német férfi, aki autójával szerda este elsüllyedt a Kis-Balaton mocsaras, ingoványos területén, bár a felkutatása három órát vett igénybe; a gépkocsit lánctalpas járművel emelhetik ki - mondta el csütörtökön az MTI érdeklődésére a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Farkas Diána közölte: a katasztrófavédelem ügyeletétől telefonon segítséget kérő férfi sérülés nélkül megúszta a bajt. Az Alsópáhok és Sármellék közötti, nehezen járható területen elsüllyedt kocsit nem tudták kiemelni, a közeli tőzegbánya tulajdonosa azonban felajánlotta, hogy segít a jármű kimentésében.

Nagy Zoltán, az alsópáhoki tőzegbánya tulajdonosa az MTI-nek csütörtökön megerősítette: felajánlotta, hogy ha szükséges, lánctalpas gépeivel segít az autó kiemelésében. Hozzátette, hogy a több száz hektáros lápos, ingoványos terület gumikerekű járművekkel és helyismeret nélkül megközelíthetetlen. Többször előfordult már, hogy helybéliek traktora is elsüllyedt a nem ritkán öt-hat méter mély tőzeges, mocsaras területen, évtizedekkel ezelőtt halálos áldozattal járó eset is történt.

A szóvivő szerda éjjel arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a zalai katasztrófavédelem ügyeletét kora este hívta a német férfi, miután letért az útról, és belesüllyedt az ingoványba. A férfi még ki tudott jutni kocsijából, de a tartózkodási helyét nem tudta meghatározni. Az MTI úgy tudja, hogy a sofőr az autó tetejére mászott ki, és onnan telefonált segítségért.

Az eltűntként keresett férfi után a keszthelyi tűzoltók kezdtek kutatni. A mentésbe hamarosan alsópáhoki, balatongyöröki és hévízi önkéntes tűzoltók, továbbá a Zalaegerszegi Különleges Mentők keszthelyi egysége, sármelléki polgárőrök, quadosok, valamint helyi lakosok is bekapcsolódtak, összesen 35-en keresték a férfit, akit három óra elteltével sikerült megtalálni.