Korlátlan ideig nyomoznának az ellopott vagyon után

Vágólapra másolva!
A bűnözők az utóbbi években 150-160 milliárd forint kárt okoztak, amelynek több mint 90 százaléka a zsebükben maradt - ezen kíván változtatni egy belügyminisztériumi törvénytervezet, amely a bűncselekmény elévülése után is lehetővé tenné az eltulajdonított vagyon utáni nyomozást - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A Belügyminisztériumban olyan törvénytervezet előkészítésén dolgoznak, amely elfogadása esetén lényegében korlátlan ideig lehetővé tenné a nyomozást a bűncselekményből származó pénzek és értékek után - írja a Népszabadság csütörtöki száma. A lap információi szerint a javaslat még az idén a kormány és a parlament elé kerülhet.

A Népszabadság azt írja, hogy jelenleg a rendőrség, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a büntetőeljárás keretében próbálja felderíteni a bűncselekményekből származó pénzt és értékeket, szerény sikerrel. Az úgynevezett kármegtérülési mutató országos átlagban a rendőrségnél nem érte el a 10 százalékot, volt olyan megye, ahol még a 3 százalékot sem. A pénzügyi nyomozók kármegtérülési mutatója tavaly 14 százalékos volt. Ha sikerül elfogni a tetteseket, a károsultak az ellopott értékeiknek csak a töredékét kapják vissza. A büntetőbíróságok a sértettek polgárjogi igényét többnyire polgári peres útra terelik. A bűnözők az utóbbi években 150-160 milliárd forint kárt okoztak, amelynek több mint 90 százaléka a zsebükben maradt.

Azt nem lehet tudni, hogy az elítéltek milyen arányban esnek át a jogerős ítélet után vagyonosodási és általános adóvizsgálaton, és az sem tudható, hogy a vélelmezhetően bűncselekményből származó vagyonuk mekkora hányadára teszi rá a kezét a NAV. Ezen a helyzeten változtatna a minisztérium azzal, hogy korlátlan ideig lehetne majd nyomozni a bűnözők elrejtett zsákmánya után.

A lap úgy tudja, hogy a Belügyminisztérium hosszabb távú elképzelései szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda keretei között létrejött vagyon-visszaszerzési hivatal létszámát jelentősen megnövelnék, és általában is nagyobb hangsúlyt helyeznének a bűncselekményekkel okozott kár megtérítésére.