Százezer forintra bírságolták a demonstráló LMP-seket

Vágólapra másolva!
Pénzbüntetést kell fizetniük a szerdán a Közgép udvarán demonstráló LMP-seknek - tudta meg a Népszabadság. A résztvevők azért tiltakoztak, mert szerintük fideszes oligarchák irányítják az országot.
Vágólapra másolva!

Fejenként százezer forintos, vagyis összességében több mint két és fél milliós bírságot szabtak ki a Közgép Zrt. telephelye előtt ülődemonstrációt tartó LMP-sekre - írja a Népszabadság online oldala. A lap úgy tudja, hogy Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes a kihallgatásakor közölte, hogy fellebbeznek a bírság kiszabása ellen, végső esetben pedig közmunkában fogják majd törleszteni az összeget.

Az LMP politikusai és aktivistái szerda reggel kezdtek demonstrálni a számos állami megrendelésen dolgozó és szoros kormányzati kapcsolatokkal rendelkező építőipari cég, a Közgép udvarán. A résztvevők összeláncolták magukat, hogy így tiltakozzanak azért, mert szerintük fideszes oligarchák irányítják az országot. A tüntetők két nagy molinót is kinyitottak, az egyikre az volt írva, hogy "Nem leszünk Simicska-gyarmat", a másikra pedig az, hogy "Itt tűnik el a pénzed". A tüntetők között kilenc országgyűlési képviselő is ült, köztük Jávor Benedek frakcióvezető, Karácsony Gergely, Szabó Rebeka és Scheiring Gábor is.

Délelőtt 11 óra körül megjelent néhány rendőr a Közgépnél, akik végül délután kettőkor kezdtek el intézkedni. Egy rendőr többször felszólította őket arra, hogy hagyják el a területet, mert jogellenes tevékenységet folytatnak. A tüntetők ennek nem engedelmeskedtek, mire megjelent két tucat rendőr, elvágta a tüntetők láncait, majd a hónuknál fogva megragadták őket, és egyesével kivitték őket a cég területéről. Az [origo] tudósítója szerint egy rendőrségi furgonba ültették őket.

A demonstráció után Futó Barnabás, a Közgép jogi képviselője elmondta, hogy a vezérigazgató megbízásából feljelentést tesz az LMP-sek ellen. Szerinte háromféle bűncselekményt is elkövettek: ezek egyike a közérdekű üzem működésének megzavarása, amiért kettőtől nyolc évig terjedő börtön járhat.