Rendőröket értékel az ombudsman

Vágólapra másolva!
Az alapvető jogok biztosa hivatalból vizsgálja a rendőrségnek a 2012. évi Budapest Pride felvonuláson végzett tevékenységét, valamint az LMP csoportos előállítással végződő demonstrációjával kapcsolatos eljárását.
Vágólapra másolva!

Szabó Máté munkatársaival 2008-ban a gyülekezési jogi projekt keretében csaknem valamennyi budapesti tömegrendezvényen a helyszínen vizsgálta a rendőrség tömegkezelési gyakorlatát - derül ki az ombudsman hivatalának közleményéből. A korábbi évek tapasztalati alapján a hivatal megfigyelői a helyszínen kísérték figyelemmel a 2012. július 7-i budapesti rendezvényeket, így az LMBTQ-menetet (a Budapest Pride felvonulást), és az azt kísérő ellendemonstrációkat is.

Ugyancsak hivatalból rendelte el a biztos az LMP 2012. július 11-i tiltakozásával kapcsolatos rendőrségi intézkedések vizsgálatát, amely a tömegkezelés mellett az előállítások jogalapjának, módjának, időtartamának, valamint a védelemhez való jog érvényesülésének áttekintésére irányul.

Az ombudsman mindkét ügyben rövid úton több száz oldal iratot, többórányi videofelvételt szerzett be, valamint munkatársai számos személyt hallgattak meg. Szabó Máté a vizsgálatokat soron kívül, sürgősséggel folytatja le. A rendelkezésre álló adatok alapján azonban a vizsgálatok jelen szakaszában is megállapítható, hogy a rendőrségnek a tömegkezelés során a tüntetőkkel és más érintettekkel folytatott kommunikációja nem csak jelentősen javult, hanem ez a kommunikáció a rendőri tevékenység meghatározó eszközévé vált, emellett a rendőri intézkedések dokumentációja is sokkal alaposabb.