Vádat emeltek Juhász Ferenc exminiszter ellen

Vágólapra másolva!
A Központi Nyomozó Főügyészség szerint Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter és Fapál László, a HM egykori közigazgatási államtitkára miatt a tárcát 43 milliós vagyoni hátrány érte.
Vágólapra másolva!

Az ügyészség közleményéből az derül ki, hogy Juhász Ferenc volt minisztert és Fapál László egykori HM-államtitkárt egyrendbeli jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolják, amit előbbi tettesként, utóbbi felbujtóként követett el.

A vádirat szerint Fapál László hivatásos katonaként 1988-ban szolgálati lakást kapott, melyet kedvezményes áron 1998-ban megvásárolhatott. Emellett 2001-ben a honvédségtől ingatlan építés céljára munkáltatói kölcsönben is részesült, melyet 2005-ben visszafizetett. Fapál államtitkárként 2005. februárban kérelmet nyújtott be Juhász Ferenc honvédelmi miniszterhez, amelybe bérlakást igényelt. Az ügyészség szerint ezzel a kérésével a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterhez kellett volna fordulni, ehhez képest még ugyanazon a napon Juhász "a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket megszegve" egyedi döntést hozott, melyben a kizáró körülmények alól a felmentést megadta, és egyben megállapította, hogy Fapálnak határozatlan időtartamra juttatható HM rendelkezésű lakás.

A minisztérium 2005. májusában vásárolta meg a Budapest, XIV. kerületben található 147 m2-es, 4 és félszobás ingatlant 65 millió forintért, ezt pedig havi 11680 forintért adta bérbe Fapálnak. 2006. májusában azután Fapál a honvédelmi miniszterhez címzett írásos kérelemben a lakás megvásárlásának lehetővé tételét kérte.

A HM Védelemgazdasági Főosztály ezzel kapcsolatos javaslatát Fapál Lászlón, mint közigazgatási államtitkáron keresztül terjesztette a miniszter elé. Az őt is érintő javaslatot Fapál az előterjesztés keltezésének napján "Egyetértőleg" terjesztette a miniszter elé - áll az ügyészség közleményében. E szerint a javaslatot ugyanazon a napon Juhász Ferenc miniszterként "Rendben!" felirattal záradékolta, másnap az ingatlant elidegenítésre kijelöléséről is döntött.

Fapál végül 22,2 millió forintért vásárolhatta meg a 65,2 millió forintra értékelt ingatlant - ismertette az esetet az ügyészség, amely szerint mindezek nyomán a minisztériumot 43 millió forint vagyoni hátrány érte, amely nem térült meg.

Juhász Ferenc nem tartja megalapozottnak a Központi Nyomozó Főügyészség vele szembeni vádemelését. A volt miniszter szerint a vádemelés olyan eljáráshoz kapcsolódik, amelyet Hende Csaba honvédelmi miniszter korábban - Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost tájékoztatva - már formailag törvényesnek talált. "Az ügyészség ráadásul - nyilvánvalóan politikai nyomásra - nem vette figyelembe, hogy van egy honvédelmi törvény és egy a katonák jogállásáról szóló szolgálati törvény" - közölte Juhász Ferenc. Hozzátette: ezek kimondják, hogy a katona állami beosztásba kerülve is katona marad - utalt Fapál László jogállására a volt tárcavezető -, ami kettős jogállást eredményez. Ilyen esetben szerinte az érintettnek kedvezőbb törvényi eljárást kell alkalmazni, a neki kedvezőbb helyzetet kell figyelembe venni - közölte.

Fapál László, a Honvédelmi Minisztérium (HM) egykori közigazgatási államtitkára szintén nem tartja megalapozottnak a Központi Nyomozó Főügyészség vele szembeni vádemelését, és ártatlannak tartja magát.