Vágólapra másolva!
Nem a határellenőrzést erősítették a schengeni alap forrásaiból, hanem például vízágyúkat vettek a rendőrségnek az előző kormányok idején. Az Európai Bizottság most 12 millió eurót követel vissza.
Vágólapra másolva!

Mintegy 3,5 milliárd forint értékű uniós támogatást kell visszafizetnie Magyarországnak - írja saját értesüléseire hivatkozva a szombati Magyar Nemzet. A lap szerint az úgynevezett schengeni alapból származó pénzt a korábbi kormányok idején nem a meghatározott célokra, vagyis a határellenőrzés erősítéséhez használták fel 2007-ben, hanem például vízágyúkat vásároltak belőle a rendőrségnek.

Az Európai Unió elsőfokú bírósága szerdán közölte, hogy elutasította azt a magyar keresetet, amely megtámadta az Európai Bizottság (EB) határozatát a jogosulatlanul igénybe vett uniós támogatás visszafizetéséről. Az EB jelentése korábban azt állapította meg, hogy a támogatást Magyarország olyan kiadások finanszírozására is igénybe vette, amelyeknek nem, vagy csak részben volt célja a határellenőrzés.

A Magyar Nemzet úgy tudja, összességében 12 millió eurót, vagyis csaknem 3,5 milliárd forint értékű uniós támogatást kell visszafizetni, ha a kormány nem él újabb jogorvoslati lehetőséggel. A lap információi szerint erről még nem született döntés a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban.