Lefedték a porzó ajkai iszaptározó felét

Vágólapra másolva!
Folyamatosan dolgoznak a Mal Zrt. emberei azon, hogy befedjék az ajkai vörösiszap-tározókat, amelyekből szeles időben finom szemcsés vörös por borítja el a környező településeket. A 2010-es vörösiszap-katasztrófában megsérült tározót már félig befedték. Szomszédját teljesen letakarták.
Vágólapra másolva!

A vörösiszap-katasztrófában átszakadt X-es iszaptározó felét lefedte a Mal Zrt., és további 7,5 hektáron mentesítette a területet - közölte a veszprémi bányakapitány hétfőn. A bányakapitányság hétfőn újabb ellenőrzést tartott a Mal Zrt. kolontári vörösiszap-tározóinál, mivel május vége óta több határozatban kötelezték a céget a kiporzás megszüntetésére.

Az ellenőrzés során megállapították, hogy az ajkai timföldgyár a IX-es tárló teljes, több mint 40 hektáros területét határidőre lefedte. A katasztrófában megsérült másik, összesen közel 25 hektáros tározó felén elhelyezték a kiporzást megakadályozó borítást, és további 7,5 hektárt kőporozással mentesítettek. A tároló még le nem fedett részeinek felületét továbbra is napi rendszerességgel nedvesítik, megakadályozva ezzel a kiporzását.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

A katasztrófa ügyében indított büntetőper első tárgyalása szeptember 24-én lesz a Veszprémi Törvényszéken. Az ügyészség a 2010. október 4-én bekövetkezett gátszakadás ügyében 15 terhelttel szemben emelt vádat, a vádlottak között van a cég több jelenlegi és egykori dolgozója.

Olvassa el cikkünket a Kolontár környékén szálló vörös porról!