Állandóan kóválygott Bándy Kata gyilkosa

Pécs, Bándy Kata, gyilkosság, P. László, az elkövető élettársának lakóhelye a Magtár utcában
Vágólapra másolva!
Lepusztult városszéli nyomortanyán lakott P. László, aki a rendőrség szerint bevallotta, hogy meggyilkolta Bándy Kata pszichológust. A férfit normális, nyugodt srácnak írta le egy szomszédja, bár csak pár hete lakott a közelében, és keveset látták, mert egész nap mászkált valamerre. A gyilkosság miatti felhajtás elűzte lakásaikból a romos telep korábbi lakóit. Néhányan a tévéstábok, néhányan a szkinhedek elől menekültek.
Vágólapra másolva!

Sárgásbarna színűre vakolhatták valaha azt a házat, amelyben a Bándy Kata meggyilkolásával gyanúsított - és beismerő vallomást tett - P. László lakott az utóbbi hetekben, de a szín mostanra teljesen kifakult, és nagy darabokban lefoszlott a tégláról. A pécsi Magtár utcai épület - amelynek közelében gyakorlatilag csak raktárak, ipari lerakatok sorakoznak, lakóház egy sem - teljesen lakhatatlannak tűnik, a jórészt kitört ablakokban mégis függönyök lógnak, vagy bedeszkázták őket. Hátul - az összedobált teherautó-gumik, tönkrement babahordozó székek, limlomok és egy elhajított kopasz játék baba mellett - boltíves bejárat vezet a lakásokhoz. A lépcsőházban a lélek tartja a korlátot, az összes ajtóról mállik a festék, és kellemetlen szag terjeng. Nyolc-tíz lakás lehet a házban, eddig laktak bennük, de hétfő délutánra kiürül az egész, a lakók ugyanis torkig vannak a tévéstábokkal.

Fotó: Mudra László [origo]

Hétfőn reggel hozta nyilvánosságra a rendőrség, hogy elfogta Bándy Kata feltételezett gyilkosát, egy 26 éves férfit, aki beismerő vallomást tett. Bóly mellett, menekülés közben kapták el, legutóbb tavaly ősszel szabadult a börtönből: akkor egyéves börtönbüntetését töltötte le, előtte pedig rablás miatt ítélték el öt évre. A Pécs Ma című internetes lapnak a férfi - névtelenséget kérő - védője azt nyilatkozta, P. László azzal indokolta a gyilkosságot, hogy tetszett neki a lány, és szexuális indíttatásból támadta meg.

A pécsi rendőrpszichológus július 8-án tűnt el, amikor egy buliról tartott hazafelé. A 25 éves lány mozgását egy ideig nyomon lehetett követni a térfigyelő kamerák felvételein, a lakására azonban már nem érkezett meg. Munkatársainak tűnt fel a távolléte hétfőn, ők értesítették a családot. Ez után kezdték keresni nagy erőkkel. A holttestét a múlt szerdán találták meg a lakásától pár utcára lévő bokros területen, a Délibáb utcában.

A rendőrség külön nyomozócsoportot állított fel a tettes megtalálására, a lány gyilkosát több tucat rendőr kereste, Hatala József országos rendőrkapitány pedig egymillió forintot ajánlott fel annak, aki segít Bándy Kata gyilkosának megtalálásában. P. Lászlóról hétfőn a Bama.hu írta meg, hogy Pécs melyik utcájában lakott, és azt is, hogy csak kevesebb mint két hónapja érkezett Pécsre Kelebiából vagy Kiskunhalasról. A Magtár utcai háznál szombaton keresték először a rendőrök a férfit.

Fotó: Mudra László [origo]

Amikor az [origo] munkatársai odaértek, több ott lakó család éppen azzal foglalkozott, hogy minél gyorsabban összepakolja a holmiját, és elhagyja a házat, sokan pedig már korábban elmentek hazulról. Két férfi éppen ki-be rohangált, és a kocsijukba pakolták a ruháikat. "Mi most elmegyünk, köszönhetően a tévének" - vetette oda egyikük, majd becsapta a kocsiajtót, és elporzottak a Skodájukkal. Egy fiatal fiú távozóban arról kérdezősködött a riporterektől, hogy tényleg jönnek-e a szkinhedek. Mivel a ház lakói néhány kivételtől eltekintve roma családok, a lakók szerinte attól félnek, hogy valaki rajtuk akar revansot venni Bándy Kata haláláért, pedig ők nem tehetnek róla.

Nyilatkozni azonban nem akartak P. Lászlóról, aki pedig az élettársával az emeleten lakott. Az egyik szomszéd lakás ajtajához egy mérges nő jött ki. "Most ne" - mondta, és becsapta az ajtót. Egy tévéstáb egy másik lakás bejáratánál állt lesben, hátha kijönnek a lakók, akik félig már bepakoltak a kocsijukba, de úgy tűnt, nem mernek kijönni. "Miért nem hátul kameráznak, ahol lakott?" - üvöltötte ki egy férfihang, de nem tudta elijeszteni őket.

Egyetlen férfi viselte viszonylag nyugodtan a felhajtást. Orsós János a ház másik oldalán lakik ugyan, de azt mondta, valamelyest ismerte P. Lászlót. "Volt egy nő, akivel idejött, aztán összeállt egy másikkal" - mondta. A barátnője a szüleivel élt a Magtár utcai házban, náluk lakott. Körülbelül egy-másfél hónapja jött ide, de "nem lakott se itt, se ott, mindig mászkált valamerre". Barátai nem nagyon voltak a házban, nem is vitt oda embereket, nem csapott nagy bulikat - mondta a férfi.

Fotó: Mudra László [origo]

Orsóst meglepte a hír, hogy a szomszédja ölhette meg a pszichológusnőt. "Nem gondoltam, hogy képes lenne erre, de szerintem itt egyikünk sem" - mondta. "Tök normális, nyugodt srácnak" írta le P. Lászlót, akiről úgy tudja, vasárnap délután fogták el. Orsós a férfit szombaton délelőtt látta utoljára. "Szombat délután ellepték a házat a rendőrök", és róla kérdezősködtek. "Néztek, kerestek", és többször is visszatértek megkérdezni, hogy nem járt-e itt, nem maradt-e itt ruhája - mondja Orsós, aki az elmúlt napokban többször járt a rendőrségen, mert újra és újra ki akarták kérdezni, és esetenként több órán át várakoztatták.

P. László annyira újonnan jött embernek számított, hogy még a ház melletti MÉH-telepen sem ismerték. "A szomszédokat szinte mindet ismerjük, mert az itt lakók nagy része az ügyfelünk" - magyarázták az ott dolgozók. Sok lakó abból él ugyanis szerintük, hogy fémhulladékot gyűjt. P. László neve viszont nem szerepel a nyilvántartásukban, és az arca sem volt ismerős. A szomszéd ház önkormányzati tulajdonú, így lakhatnak benne a családok, de a telepen dolgozók szerint csak három-négy lakó lehet bejelentve, a többiek jogcím nélküli lakáshasználók.

Az [origo] munkatársai késő délután még egyszer visszamentek a házhoz, hátha visszatért valaki, addigra azonban az is eltűnt, aki korábban ott volt. Csak egy hetven körüli, siket férfi maradt az épületben, meg egy ijedős szürke macska.

Kelendő a gázspray a városban

A múlt hét óta Pécsen megnőtt az érdeklődés az önvédelmi fegyverek iránt. A Király utcai Harmónia vadászboltban péntekre kifogytak a paprika- és gázspray-k, de a gázpisztolyokra is volt kereslet. Nők vettek belőlük maguknak, szülők a lányaiknak.

"Mindenki félti a gyerekét, és főleg így volt ez addig, amíg nem volt meg az elkövető" - mondta kérdésünkre az üzletvezetőnő. Pécsen most szerinte mindenki meg van döbbenve a lány halála miatt. Azelőtt naponta három-négy spray-t adtak el, az elmúlt időszakban napi tizenöt-húsz is fogyott.

Némileg megnőtt a forgalom az Árkád melletti Nimród vadászboltban is. Az eladó szerint nem jelentősen, de sok vevő megmondja, hogy a pszichológusnő halála miatt kell neki az önvédelmi eszköz. Van, aki a párjának vagy a feleségének veszi, van, aki elkíséri a lányát - magyarázta az eladó, hozzátéve, hogy telefonon is több az érdeklődő, de kérdezik a sokkolókról és viperákról is, hogy vajon ezeket engedély nélkül is be lehet-e szerezni.