Házi őrizetbe került Csatáry László

Vágólapra másolva!
Házi őrizetbe helyezte a háborús bűntettel gyanúsított Csatáry Lászlót szerdán a Budai Központi Kerületi Bíróság.
Vágólapra másolva!

"A Budapesti Nyomozó Ügyészség a szökés, elrejtőzés veszélye miatt kérte dr. Cs. László Lajos házi őrizetének elrendelését" - olvasható a Fővárosi Törvényszék közleményében. A kerületi bíróság úgy ítélte meg: "megalapozott a veszélye annak, hogy az idős, de mozgási és helyváltoztatási képességét tekintve még mindig jó egészségi állapotban lévő gyanúsított szabadon hagyása esetén külföldre távozna, illetve a hatóságok számára elérhetetlenné válna".

A bírósági döntés szerint az ügy megkívánja a gyanúsított rendelkezésre állásának folyamatos ellenőrzését, amely csak a házi őrizet keretei között valósulhat meg.

A harminc napos házi őrizet elrendeléséről szóló végzés a gyanúsított és védőjének fellebbezése miatt nem jogerős, de végrehajtható.

Csatáry László jelenleg a náci háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó Simon Wiesenthal Központ listájának első helyén: a második világháború idején Kassán volt rendőrparancsnok, és a központ szerint 1944 tavaszán kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó Auschwitzba deportálásában.

Csatáryról vasárnap a Sun brit bulvárlap közölt terjedelmes cikket, amelyben - részletezve az ellene felmerülő vádakat - azt is írták, hogy megtalálták Budapesten az idős férfit, aki, elküldte őket, amikor megpróbálták szóra bírni. A cikk megjelenése utén többen is sürgették a magyar hatóságokat, hogy vonják felelősségre az egykori háborús bűnöst.

A Csatáryról szóló cikkeinket itt olvashatja el.