Ki kell adni a kereskedelmi tévékkel kötött szerződéseket

Vágólapra másolva!
Első fokon arra kötelezte a bíróság a Médiatanácsot, hogy hozza nyilvánosságra az RTL Klubbal és a Tv2-vel kötött szerződéseit. A Médiatanács fellebbezett.
Vágólapra másolva!

A Médiatanácsnak nyilvánosságra kell hoznia az országos kereskedelmi tévékkel kötött szerződéseit - írja a Kreatív. A lap újságírója és az őt képviselő Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet ugyanis első fokon pert nyert a Médiatanáccsal szemben a szerződések nyilvánosságra hozatala érdekében indított eljárásban.

Az újságíró januárban közérdekű adatigényléssel fordult a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsához azért, hogy az hozza nyilvánosságra a két országos kereskedelmi televízióval, az RTL Klubbal és a Tv2-vel kötött hatósági szerződéseit. Viszont a hatóság a kereskedelmi tévék üzleti érdekeire hivatkozva megtagadta a szerződések kiadását.

A két televízió szerződései július 9-én lejártak, a tévétársaságok még aznap ideiglenes szerződést kötöttek a Médiatanáccsal, amelyek alapján az analóg frekvenciák lekapcsolásáig, a digitális átállás befejeztéig továbbra is sugároznak. A Kreatív újságírója ezeknek a szerződéseknek kiadását is kérte.

A bíróság megállapította, hogy nemzeti vagyon hasznosítása körében nem lehetséges üzleti titok védelmére hivatkozni, mert közpénzzel és közvagyonnal kapcsolatos adatok nyilvánossága képezte a per tárgyát. A bíróság döntésével szemben az alperes Médiatanács és beavatkozóként az érintett tévétársaságok jogi képviselői jelezték, hogy fellebbezést nyújtanak be.