Szigorúságot ígér a Bándy-gyilkosság után Navracsics

2012.07.19. 8:45

Navracsics Tibor szerint nincs lehetőség a halálbüntetés visszaállítására, de szerinte a tényleges életfogytiglan hasonlóan súlyos büntetés lehet. Az igazságügyi miniszter arról is beszélt a TV2 Mokka című műsorában, hogy nagyobb szabadságot kell adni a rendőröknek azokkal szemben, akik a kiszabott időben nem jelentek meg a börtönben.

Az eddigieknél is szigorúbb szankciókra van szükség, és nagyobb szabadságot kell adni a rendőrségnek az előállításhoz. Ha valaki a kiszabott időben nem jelenik meg a büntetés-végrehajtási intézetben, akkor azt minél hamarabb be lehessen oda szállítani - közölte a miniszterelnök-helyettes csütörtökön a TV2 Mokka című műsorában arra a felvetésre, hogy a Bándy Kata rendőrségi pszichológus meggyilkolásával gyanúsított P. Lászlónak a gyilkosság idején börtönben kellett volna lennie.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán azt közölte, hogy a rendőrség Bándy Kata meggyilkolásának időpontja előtt nem intézkedhetett P. László elzárásáról a korábbi szabálysértési ügyei miatt, mivel az elővezetés elrendelésére a határidő akkor még nem járt le.

Nincs lehetőség a halálbüntetés visszaállítására

Azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz-frakcióban helyet foglaló kisgazda képviselők az elmúlt napok eseményei miatt szükségesnek tartják a halálbüntetés visszaállítását, a miniszter hangsúlyozta, nehéz kérdésről van szó, de sem nemzetközi kötelezettségek, sem pedig etikai megfontolások miatt nincs erre lehetőség. Megjegyezte, hogy a tényleges életfogytiglan legalább ilyen súlyos büntetés lehet.

A miniszter azt mondta, hogy ma az emberek elégedetlenek a büntető ítélkezés szigorával, ezért is tartalmaz szigorúbb büntetési tételeket az új büntető törvénykönyv, de úgy véli, a közvélemény elvárásai is "afelé tolják el a bíróságok ítélkezési tevékenységét, hogy (...) általában azokat a körülményeket, amelyek egy-egy bűncselekménynél a brutalitást jelenítik meg, hangsúlyosabban veszik figyelembe".

Akár ír börtönben is ülhet az ír gázoló

A leányfalui ír gázoló ügyében a miniszterelnök-helyettes arról beszélt: a cél az, hogy elkövetett bűncselekmény ne maradjon büntetlenül. Meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a 2000-ben Leányfalun két kisgyermeket halálra gázoló ír Francis Ciarán Tobin akár egy írországi börtönben, de letöltse a büntetését - jelentette ki.

Navracsics Tibort faggatták az IMF/EU-tárgyalásokról is. Kifejtette: eddig a feltételekről, a hitelfajtákról, a magyar gazdaság állapotáról volt szó a budapesti - mint fogalmazott - tájékozódó jellegű egyeztetéseken. Arra a kérdésre, miszerint elképzelhetőnek tartja-e, hogy "egy egészen újfajta csomagot kap" Magyarország, azt válaszolta: "nem tudom, én ehhez nem értek, elképzelhető". Nem segélyre, hanem tartalékra van szükségünk - mondta.

A megállapodást minél hamarabb, a tervek szerint ősszel szeretné megkötni a magyar kormány, de anélkül, hogy "ezzel lényeges magyar érdeket feladnánk". Ingatlanadó és vagyonadó nem, egykulcsos adó viszont továbbra is lesz - idézte Navracsics a kabinet álláspontját.

KAPCSOLÓDÓ CIKK