Szlovákia mindent elkövet Csatáry megbüntetéséért

Vágólapra másolva!
A szlovák külügy szerint az országnak komoly érdeke, hogy Csatáry Lászlót megbüntessék. Jelenleg gyűjtik és elemzik az információkat, azt nem mondta, hogy kérik-e Csatáry kiadatását.
Vágólapra másolva!

Szlovákia mindent elkövet azért, hogy az 1948-ban Csehszlovákiában, távollétében halálra ítélt Csatáry Lászlót megbüntessék" - közölte csütörtökön a szlovák igazságügyi minisztérium. A 97 éves Csatárynak a Simon Wiesenthal Központ szerint kulcsszerepe volt abban, hogy körülbelül 300 zsidót Kassáról az ukrajnai Kamenyec-Podolszkba deportáltak, ahol 1941 nyarán szinte valamennyiüket meggyilkolták. A központ szerint Csatáry 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként részt vett több mint 15 ezer zsidó Auschwitzba deportálásának a megszervezésében is.

Jana Zlatohlavkova, a szlovák tárca szóvivője elmondta, Szlovákiának "komoly érdeke" fűződik ahhoz, hogy mindent megtegyen a férfi megbüntetéséért. A szóvivő nem tért ki arra, hogy országa kérni fogja-e Csatáry kiadatását.

A szóvivő közölte, hogy a szlovák igazságszolgáltatás "jelenleg gyűjti és elemzi az információkat". Mint mondta, tekintettel arra, hogy nemzetközi szálakkal bonyolított ügyről van szó, a tárca "ebben a pillanatban nem tartja alkalmasnak, hogy részletekkel szolgáljon".

Forrás: MTI/Kallos Bea
Csatáry László távozik a Budapesti Főügyészségről

Csatáry Lászlót 1948-ban a kassai járási népbíróság minősítette háborús bűnösnek, kötél általi halálra és teljes vagyonelkobzásra ítélte - mondta az MTI tudósítójának Balassa Zoltán kassai történész, aki áttanulmányozta a 97 éves Csatáry László ügyészségi-bírósági aktáját. A Budapesti Nyomozó Ügyészség szerdán gyanúsítottként kihallgatta és őrizetbe vette Csatáry Lászlót.