Virrasztás lesz Budapesten Bándy Kata emlékére

Vágólapra másolva!
A nők elleni erőszakra és a romák megbélyegzésére is fel akarják hívni a figyelmet annak a szombati eseménynek a szervezői, amelyen a Pécsett meggyilkolt Bándy Katára emlékeznek Budapesten. A virrasztáshoz több civil szervezet is csatlakozott.
Vágólapra másolva!

Megemlékezést és virrasztást tartanak szombaton a budapesti Szent István téren civil szervezetek a Pécsett meggyilkolt Bándy Kata emlékére. Az esemény Facebook-oldalán közzétett tájékoztató szerint a megemlékezés este 7 órakor kezdődik, és csatlakozott hozzá többek között a Magyar Helsinki Bizottság, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület, és a Romaversitas Alapítvány is.

"Szeretnénk Katára emlékezni és kifejezni szolidaritásunkat azokkal, akik közel álltak hozzá. Magyarországon minden ötödik nőt érint a nők elleni erőszak valamilyen formája. Kata története sajnos nem egyedülálló, meggyilkolása egyike a nők elleni erőszak számos esetének" - áll a felhívásban.

A szervezők utalnak arra is, hogy a gyanúsított vélhető roma származása miatt több fórumon fellángoltak a romaellenes indulatok. "A megemlékezéssel és a virrasztással szeretnénk azt is kifejezni, hogy elítéljük azokat a rasszista megnyilvánulásokat, amelyek az egész roma közösséget azonosítják az elkövetővel" - írják.

A bíróság P. Lászlót szerdán helyezte 30 napra előzetes letartóztatásba, miután a férfi kedden elismerte, hogy ő ölte meg Bándy Katát.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn reggel számolt be arról, hogy őrizetbe vették a 26 éves férfit, aki megalapozottan gyanúsítható a nő meggyilkolásával, és a férfi beismerő vallomást tett. A 25 éves rendőrségi pszichológus július 8-án, vasárnap hajnalban egyedül, gyalog indult el egy sörözőtől, de az otthonába nem érkezett meg. A nő holttestét július 11-én délután találták meg. (Az ügy hátteréről itt tudhat meg többet, a gyilkosról készült anyagunkat pedig itt olvashatja.)