600 ezren töltötték ki a nemzeti konzultációt

2012.07.20. 8:51

Orbán Viktor sajtófőnöke szerint időarányosan többen válaszoltak a nemzeti konzultáció kérdéseire, mint a korábbi kérdőívekre. A munkahelyteremtéssel kapcsolatos konzultációra augusztus végéig várják a válaszokat.

A hét elején átlépte a 600 ezret az új nemzeti konzultáció visszaküldött kérdőíveinek száma - közölte a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken. Havasi Bertalan hozzátette: értékelésük szerint a miniszterelnök által kezdeményezett új nemzeti konzultáció "remekül halad". A sajtófőnök elmondta: most kicsit hosszabb a kérdőív, és talán több időt, beszélgetést, gondolkodást igényel a benne foglalt fontos kérdések eldöntése, de időarányosan többen válaszoltak, mint az eddigi konzultációkon.

Orbán Viktor miniszterelnök augusztus végéig várja az emberek véleményét, szeptembertől ugyanis már azon kell dolgoznia a kormánynak és az Országgyűlésnek, hogy a konzultáció során megfogalmazott népakaratnak megfelelő döntéseket készítsenek elő, illetve hozzanak meg - tette hozzá a sajtófőnök. Június vége óta majdnem megduplázódott a konzultációs kérdőívet visszaküldők száma.

A munkahelyteremtésről kérdeznek

A tizenhat, elsősorban munkahelyteremtéssel kapcsolatos kérdést tartalmazó új nemzeti konzultáció kérdőíveit május 30-án kezdték el postázni. A kérdések között szerepel az, hogy a húsznál kevesebb embert foglalkoztató kisvállalkozásoknak biztosítsák-e az átalányadózás lehetőségét, legyen-e adómentes a nyugdíjas korú dolgozók bére, a gyermekes családok vehessék-e igénybe a szociálpolitikai (szocpol) támogatást új autó vásárlásához, maradjon-e meg a méltányos tehermegosztás az állam, a nagyvállalatok, a bankok és az emberek között, illetve támogassa-e az állam a nők, különösen a kisgyermekes édesanyák munkába állását.

Arra is kíváncsi a kormány, hogy emelkedjen-e a minimálbér, kapjanak-e adókedvezményt az új munkahelyeket létrehozó cégek, segítse-e jobban az állam a fiatalokat az elhelyezkedésben, illetve szükség van-e a munkanélküliség által leginkább sújtott területeken szabadvállalkozási zónákra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK