A gyülekezési jog megsértése és különleges személyes adattal való visszaélés miatt feljelentést tett a Mazsihisz a Legfőbb Ügyészségen - közölte a szervezet pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint egy szélsőséges honlapon - a kuruc.infón - az jelent meg, hogy pénzjutalmat ajánlanak azoknak, akiknek sikerül megszerezni a Csatáry László lakásánál a férfi felelősségre vonását követelő fiatalok személyes adatait. 

A feljelentésben hangsúlyozzák, hogy az elkövetők célja nyilvánvalóan az volt, hogy a hétfői demonstráción résztvevőket és más személyeket fenyegetéssel megakadályozzanak abban, hogy gyülekezési jogukat gyakorolhassák.

A Mazsihisz vezetői kérik a Legfőbb Ügyészséget, hogy rendelje el a nyomozást, állapítsa meg az elkövetők személyét, és intézkedjen felelősségre vonásukról - tették hozzá.

A nyomozó ügyészek szerdán háborús bűntettel gyanúsították meg és őrizetbe vették Csatáry Lászlót, a második világháborúban egy kassai gyűjtőtáborban elkövetett cselekményei miatt. Néhány órával később a Budai Központi Kerületi Bíróság Csatáry László házi őrizetbe helyezéséről döntött.

A 97 éves férfit emberek törvénytelen kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsítják. A náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ szerint Csatáry 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó Auschwitzba deportálásában.