Újabb két lány kaphatott agyhártyagyulladást

Vágólapra másolva!
Újabb két fiatal lány került kórházba fertőző agyhártyagyulladás gyanújával. A Balaton Soundon nem voltak, csak Siófokon.
Vágólapra másolva!

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy csütörtökön egy 15 éves lány került kórházba, akinek a szervezetében kimutatták a neisseria meningitidis baktériumot. Az ő környezetéből ugyanezen a napon kórházba vittek egy 16 éves lányt is, szintén ilyen megbetegedés gyanújával. Esetében a laboratóriumi vizsgálat nem mutatta ki a C-típusú kórokozót. Hozzátették, mindkét beteg környezetében megtörténtek a járványügyi vizsgálatok, és a velük közeli kapcsolatba került emberek antibiotikus megelőző kezelésben részesültek.

A két lány az elmúlt hétvégén rövid időt töltött Siófokon és Szabadifürdőn, de a Zamárdiban zajló Balaton Sound fesztiválon nem vettek részt. A két fiatal és a kedden meghalt lány között járványügyi kapcsolatot nem tártak fel.
Csütörtökön az ÁNTSZ közölte, agyhártyagyulladásban meghalt egy fiatal lány, aki előtte a Balaton Soundon fesztiválozott. Az ÁNTSZ akkor azt mondta nem kell járványtól tartani, több megbetegedésről nem tudnak.

A meningococcus okozta agyhártyagyulladás, illetve vérmérgezés súlyos, de ritka betegség, az utóbbi időben évente átlagosan 35-40 ilyen esetet jelentettek Magyarországon - közölte az ÁNTSZ a honlapján.