Okirat-hamisítással gyanúsítják a TF dékánját

Vágólapra másolva!
Csak a dékán segítségével tudott lediplomázni három fiatal a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának idei diplomaosztóján - állítja az a névtelen, aki a hvg.hu cikke szerint többek között befolyással üzérkedés, és okirat-hamisítás miatt jelentette fel a dékánt. A feljelentés szerint a diákoknak több jegyük hiányzott, amiket a dékán csak az államvizsga után vitt fel a tanulmányi rendszerbe. Az egyik diák a fideszes képviselő, Lasztovicza Jenő fia. A képviselő szerint fia csak a túlbonyolított rendszer áldozata. Az egyetem rektora belső viszgálatot indított.
Vágólapra másolva!

Befolyással üzérkedés, többrendbeli közokirat-, illetve magánokirat-hamisítás gyanújával tettek feljelentést ismeretlenek a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának (TF) idei diplomaosztóján történtekkel kapcsolatban a BRFK-n - írta a hvg.hu internetes hírportál hétfőn.

A feljelentés szerint a fideszes országgyűlési képviselő Lasztovicza Jenő fia, Ifj. Lasztovicza Jenő, valamint kollégiumi szobatársa, Gy. Zs. úgy kapta meg a testnevelő-edző szakos diplomáját a TF-en július közepén, hogy a két hallgatónak együttesen 15 jegye hiányzott az abszolutóriumhoz. A Hvg.hu szerint egy harmadik tanuló, F. M. is hasonló körülmények között abszolvált, de ő nyelvvizsga hiányában nem kapott diplomát. F. M. egy szobában lakott a másik két hallgatóval. Az intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzata szerint az érintett hallgatók fel sem iratkozhattak volna az államvizsgára.

A feljelentés szerint a június 18-án reggel 8 órakor kezdődő államvizsgán úgy ment át a három tanuló, hogy a hiányzó jegyeiket aznap délelőtt 10-13 óra között vitte fel az elektronikus tanulmányi rendszerbe a TF dékánja Tóth Miklós. Tóth a hvg.hu szerint közvetlenül a 21 jegy felvétele előtt kért kódot a tanulmányi rendszerhez.

Tóthoz fordult a három diák

A hvg.hu-nak Tóth Miklós azzal indokolta a történteket, hogy Lasztovicza és két diáktársa méltányossági kérelemmel fordultak hozzá, amelyben hiányzó tantárgyaik utólagos elismerését kérvényezték. A kérelemben arra hivatkoztak, hogy a nappali és a levelező tagozat közt elvárásbeli különbségek vannak: míg a nappalin bizonyos gyakorlati tantárgyakat 2-3 félév alatt lehet elvégezni, ugyanezek a tantárgyak a levelező tagozaton 6 félévesek. A kérelemben azt állították, hogy "a tantárgyak óraszámait a nappali tagozaton többszörösen" teljesítették "a levelezői óraszámokhoz képest", ezért kérték, hogy az egyetem tekintse teljesítettnek a hiányzó órákat. A három diák egy évvel az államvizsga előtt jelentkezett át nappaliról levelező tagozatra.

Tóth a hvg.hu-nak elmondta, hogy akkor döntött a méltányossági kérelem elfogadása mellett, amikor a nemrég kinevezett sportszakmai dékánhelyettes, a korábbi távolugró, Szalma László egy levélben megnyugtatta, hogy a három diák a kari előírásokhoz képest jóval korábban, évekkel az előírt idő előtt teljesítették a formálisan hiányzó tantárgyakat, csak a Neptun nevű számítógépes rendszer nem engedélyezte azok hivatalos felvételét.

Feszültség a diplomák miatt a TF-en

A hvg.hu-nak és a BRFK-nak eljuttatott feljelentésből kiderül, hogy a TF több dolgozója is ellenezte Tóth különleges eljárását. A tanulmányi osztály hallgatói ügyekben is illetékes ügyintézője még a diplomaosztó előtt írásban jelezte az osztályvezetőnek, hogy határozottan ellenzi Gy. Zs. és Lasztovicza diplomájának átadását. A feljelentés szerint azért kellett Tóthnak kódot igényelnie és saját kezűleg felvinnie a jegyeket, mert a tanulmányi osztályon egyetlen ügyintéző sem volt hajlandó felvinni azokat.

A karon az ügyben kialakult hangulatot jelzi, hogy a dékán végül magánál tartotta Lasztovicza Jenő oklevelét - olvasható a feljelentésben, amely szerint Tóth Miklós arra hivatkozott, saját kezűleg akarja megmutatni a parlamenti képviselőnek a fia diplomáját. A dékán végül a diplomát nem is a más hallgatók okiratánál használt intézményi pecséttel hitelesítette, hanem a saját dékáni pecsétjét használta - írja a Hvg.hu.

Áldozatnak tartja fiát Lasztovicza

Az [origo] megkereste Lasztovicza Jenőt, aki az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy fiát és két barátját a rosszul felépített rendszer áldozatainak tartja. A fideszes politikus szerint a három tanuló még nappali tagozaton sokkal nagyobb óraszám mellett teljesítette azokat a tantárgyakat, amelyeket Tóth Miklós végül az államvizsga napján felvitt a tanulmányi rendszerbe. Lasztovicza szerint hogy ezek a jegyek korábban nem kerültek be a rendszerbe az nem a tanulók, hanem az iskola hibája. A politikus fia és két társa is csak napokkal az államvizsga előtt tudta meg, hogy esetlegesen nem vehetnek részt a vizsgán, ezért fordultak a dékánhoz.

Lasztovicza szerint nem pontos a hvg.hu azon állítása sem, hogy Tóth Mikós neki akarta átadni a fia diplomáját. A politikus fia azért jutott más módon a diplomájához, mert már a diplomaosztó előtt szüksége volt az okmányra egy másik felvételihez.

Lasztovicza Jenő az MTI-nek azt mondta: már felvette a kapcsolatot ügyvédekkel, akikkel a napokban áttekintik, milyen jogi lépések tehetők az ügyben, mert szerinte nem lehet szó nélkül hagyni, hogy "fiatal gyermekeket akarnak meghurcolni, akik még túl is teljesítették az előírt penzumot".

A hvg.hu csak azután reagál, hogy az országgyűlési képviselő dönt az esetleges jogi lépésekről.

Szál Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora az intézmény honlapjára feltett hétfő esti közleményében azt írta, hogy a feljelentésről hivatalos tájékoztatást mindeddig nem kapott, a cikkben megfogalmazott állítások súlyosságára való tekintettel azonban azonnali belső vizsgálatot rendelt el, amelynek eredményéről tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.