Az ombudsman szerint törvénysértő a felsőoktatási helyek számának durva lecsökkentése

Vágólapra másolva!
Vonja vissza a kormány a felsőoktatásban felvehető hallgatói létszámkeretről szóló határozatát - kéri az ombudsman. Szabó Máté az Alkotmánybíróság egy határozatára is hivatkozva azt kifogásolja, hogy a létszámkeretet nem a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően állapították meg.
Vágólapra másolva!

A kormány vonja vissza a felsőoktatásban felvehető, államilag támogatott hallgatói létszámkeretről szóló döntését, és a létszámkeretre vonatkozó törvényi rendelkezésekkel összhangban rögzítse a 2012/2013-as tanév új belépőinek felsőoktatási létszámkereteit - ezzel fordult a kormányhoz Szabó Máté.

Az alapvető jogok biztosa egy panaszbeadványhoz kapcsolódva, 2012 júniusában hivatalból indított vizsgálatot a felsőoktatási intézményekbe felvehető hallgatók létszámkeretének nagyarányú csökkentése miatt. Arra jutott, hogy a jogalkotó nem tartotta be a hatályos felsőoktatási törvény rendelkezéseit. Azok kikötik, hogy a létszámkeret az előző évitől legfeljebb plusz-mínusz 10 százalékkal térhetne el. A kormány a törvény egyik garanciális szabályát sem tartotta szem előtt. Mindezt az ombudsman kérdésére az oktatásért felelős államtitkár is elismerte, ugyanakkor ezzel összefüggésben a kormány stratégiai céljainak megvalósítására hivatkozott.

Az alaptörvény külön is rögzíti, hogy a jogszabályok mindenkire, így az állami szervekre nézve is kötelezőek - írja Szabó Máté. A szakmapolitikai-stratégiai környezetet meghatározó tényezők, illetve iránymutatások, célkitűzések megvalósítása során az állami szerveknek mindvégig a jogszabályok adta keretek közt kell eljárniuk. Az Alkotmánybíróság a hallgatói létszámkeretre vonatkozó szabályozás kapcsán, hasonló kérdésben kifejtett határozata az olyan jogalkotást törvénysértőnek tekinti, amikor nem a megalkotására felhatalmazó jogszabály rendelkezéseinek megfelelően határozzák meg egy alacsonyabb szintű norma tartalmát.

Mindezek alapján állapította meg az alapvető jogok biztosa, hogy a felsőoktatásról szóló törvény garanciális előírásai nem teljesültek a kormányhatározat megalkotása során, ami a jogállamiság, valamint a jogbiztonság elvével és ezen keresztül a művelődéshez való joggal összefüggő visszásságokat okozott.

Az ombudsman állásfoglalása, illetve annak időzítése azért pikáns, mert ma, kedden este hozzák nyilvánosságra az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, az idei évben közel 110 ezren jelentkeztek felsőoktatási intézménybe. A felsőfokú szakképzésre felvehető hallgatók létszámát 3500 főben határozták meg. Az alapképzésre felvehetők létszáma 31 750 lesz, emellett részösztöndíjban 5550-en részesülhetnek.