Orbán a tandíj ellenségének tartja magát

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint olyan pénzügyi szisztémát kell kialakítani a felsőoktatásban, amely lehetővé teszi, hogy a szegényebb rétegek saját magukat kiiskolázzák.
Vágólapra másolva!

"A tandíjnak ellensége vagyok, és az is maradok" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Fidelitas vezetőivel és tagjaival folytatott keddi budapesti megbeszélésen.

Egy olyan pénzügyi szisztémát kell kialakítani a felsőoktatásban, hogy akik egyetemre, főiskolára járnak, kedvezményes diákhitellel tudják finanszírozni magukat - mondta a kormányfő, aki hangsúlyozta: nem a tandíj, hanem egy olyan rendszer mellett érvel, amelyben az állam a szegényebbeknek is megadja - egy hosszú lejáratú kölcsönön keresztül - azt a lehetőséget, hogy saját magukat kiiskolázzák.

A kormány nem a falakat akarja finanszírozni, hanem a hallgatókat, vagyis "mi nem abban vagyunk érdekeltek, hogy bizonyos intézmények működjenek, hanem abban, hogy a diákoknak befolyásuk legyen (...) arra, melyik főiskola, egyetem jó és melyik nem" - fogalmazott Orbán Viktor.

Kedd este közzéteszik a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, így "látni fogjuk, hogy melyik egyetemre, főiskolára mennyien jelentkeztek, és mennyien kerültek be, és látni fogjuk, hogy melyik főiskolát és egyetemet kerülték el a fiatalok". Utóbbiakat nem fogja támogatni a kabinet a jövőben - tette egyértelművé Orbán Viktor a Fidesz ifjúsági társszervezetével, a Fidelitasszal folytatott keddi konzultáción. Jelezte, a szerdai kormányülésen már napirenden is lesz a téma, szerinte ugyanis nem szabad megvárni a következő évet az új felsőoktatási rendszerrel, azt most el kell indítani.