Aki az első sorban vívta a kormány háborúját - Rogán Antal pályájának titkos története II.

Rogán Antal, Rogán-portré
Vágólapra másolva!
Szemüveges könyvmolyként indult, rettenetes pulóvereket hordott, de most luxusmárkák ruháit viseli, és edzésen növeli az izmait. Nagyhatalmú üzletemberek csábítgatták, ő azonban kitartott a politika mellett, és mára a kormányfő egyik legfontosabb szövetségese lett. Az [origo] bemutatja az ország egyik legbefolyásosabb politikusának, Rogán Antalnak a felemelkedését. Második rész.
Vágólapra másolva!

A belvárosi Sas utca egyik felkapott éttermében, a Café Körben gyűltek össze hagyományos évzáró ebédjükre az V. kerületi önkormányzat képviselői és a polgármesteri hivatal néhány tisztviselője tavaly december közepén. A vendégek kétféle menü közül választhattak, és kaptak egy ajándékcsomagot is, amelyben volt száraz sajt, balzsamecet, olívaolaj és egy szokásos munkahelyi ajándéknak számító határidőnapló. A jólszituált párok és öltönyös üzletemberek által látogatott, bisztrós stílusú étterembe eredetileg délre volt meghirdetve az ebéd, de aztán szóltak a meghívottaknak, hogy kicsit hamarabb, 11:30-ra kell érkezniük.

A módosítást Rogán Antal polgármester kérte a délutáni programjai miatt. Az egyik képviselő szerint ebéd közben azt mondta neki Rogán, hogy egyrészt el akar menni valahova a feleségével, másrészt még el kell vinnie Christophot sörözni. A keresztnév Christoph Rosenberget, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalódelegációjának vezetőjét takarta, aki azokban a napokban Budapesten tartózkodott, hogy munkatársaival együtt tájékozódjon a magyar kormány által novemberben kért pénzügyi segítségről. Rogán tagja volt a magyar fél által felállított küldöttségnek, és mivel gyerekkora óta kiválóan beszél németül, így jól megértette magát a német gyökerekkel rendelkező Rosenberggel, aki a korábbi IMF-megállapodás miatt már visszatérő vendégnek számít Magyarországon.

Egy kellemes, nyugodt nap elé nézett tehát Rogán, valójában azonban a színfalak mögött formálódott egy olyan konfliktus, amely aztán hónapokra meghatározta a magyar politika történéseit. December 15-e volt, és előző este került a parlament elé két olyan, a Magyar Nemzeti Bankot érintő javaslat, amelyet értetlenséggel vegyes felháborodással fogadtak az IMF és az Európai Bizottság küldöttei. Azt kifogásolták, hogy szerintük a kormány által támogatott javaslatok veszélyeztetik a jegybank függetlenségét, és ugyan péntekre is volt betervezve programjuk, idő előtt távoztak Budapestről. Christoph Rosenbergnek még belefért az idejébe a Rogánnal tervezett sörözés, de a politikus szerint a főtárgyaló jelezte neki is, hogy megszakítják a látogatást.

Előjáték a háborúhoz

A fideszes politikus így az elsők között értesült a sajtóban csak másnap kiszivárgott döntésről, amely az előjátékot jelentette abban a hónapokig tartó konfliktusban, amely a magyar kormány és nemzetközi pénzügyi szervezetek között robbant ki. Rogánt nemcsak azért érintette ez közvetlenül, mert tagja volt a magyar delegációnak, hanem azért is, mert a vita középpontjában csupa olyan gazdasági intézkedés állt, amelyhez neki is köze volt. A parlament gazdasági bizottságának elnökeként számos olyan törvény előkészítésében, módosításában részt vett, amely jelentős hatással volt a gazdasági szereplők - például a bankok - tevékenységére, és az IMF-tárgyalók tiltakozását kiváltó, az MNB-t érintő szabályozás ügyében is ő lett az egyik legaktívabb kormánypárti politikus.

Forrás: MTI/Soós Lajos
Szintet váltott az elmúlt két évben

Ez a tavaly év végi epizód is egyértelműen jelezte tehát, hogy Rogán Antallal már nem elsősorban mint egy fontos budapesti kerület vezetőjével kell számolni, hanem mint meghatározó gazdaságpolitikai tényezővel. Ez egyben azt is nyilvánvalóvá tette, hogy a pályájában befejeződött a helyi politizálás időszaka, és sok év kihagyás után újra országos szinten kezdett el mozogni. Ez nem volt ismeretlen terep számára, hiszen eleve ebben a közegben kezdte a politikai pályáját (részletek sorozatunk első részében), viszont a legutóbbi hasonló próbálkozásánál csúnyán megégette magát.

Hezitálás az építkezés közben

Ő volt a Fidesz kampányfőnöke a 2006-os választáson, amely annak ellenére vereséggel végződött számukra, hogy még hónapokkal a szavazás előtt is a párt fölényét mutatták a közvélemény-kutatások. A Fidesz magabiztosságát növelte előzetesen az is, hogy ők nyerték a 2004-es európai parlamenti választást, amelynek kampányát Gyürk András vezette. Mivel ő mandátumot is szerzett az uniós testületben, így új embert kellett keresni a következő, 2006-os megmérettetésre, és így merült fel a Gyürkkel régóta baráti viszonyban lévő Rogán neve. Ő akkor már évek óta az V. kerületi Fidesz építésére koncentrált, és a kampányfőnöki kiválasztás részleteit ismerő forrás szerint először vonakodott a feladattól. "Erősen gondolkodott rajta Tóni, hogy elvállalja-e" - idézte fel a fideszes politikus, aki szerint a hezitálás oka az volt, hogy egy ilyen megbízatás szakítást jelentett a helyi szinten zajló építkezéssel.

A forrás szerint a Fideszben már nem sokkal a 2004 júniusi EP-választás után megindult a következő kampány vezetőjének keresése, és Rogánnál először Gyürk kezdett el tapogatózni. A meggyőzéséhez több beszélgetésre is szükség volt, de amikorra megérkezett Orbán Viktor hivatalos felkérése, addigra Rogán eldöntötte, hogy elvállalja a feladatot. Ez már néhány hónappal az EP-kampány után megtörtént, amikor a politikai erőviszonyok alapján a kampányfőnökség egy nagy sikerrel kecsegtető feladatnak tűnt, de a megbízatás végül csúnya kudarcélményeket hozott a politikus számára.

A kampányszervezet napi működtetéséért felelős vezetőként kínos magyarázkodásra kényszerült az úgynevezett szerverügy (kiderült, hogy fideszes szerverről történt behatolás az MSZP kampányanyagait készítő ügynökség rendszerébe) miatt, valamint azért is, mert egy faxüzenetből nyilvánvalóvá vált, hogy a korábbi állítások ellenére a Fidesznek köze van a kormányzati politikusokat támadó Magyar Vizsla nevű kiadványhoz. A kampánystáb egyik tagja szerint a hibák után sokkal nehezebb volt kezelni a szervezetet, és látszott, hogy "Tóni besokallt". Előfordult, hogy az egyébként higgadtságáról ismert politikus kiabált közvetlen környezetének tagjaival, bár a forrás szerint "öt perccel később aztán lenyugodott, és meg lehetett vele beszélni a dolgokat".

"Mi trappolunk, ti meg elszúrtok mindent"

Az egykori stábtag szerint a kampányértekezleteken ugyanakkor végig nyugodt maradt a légkör, és a vezető politikusokat is pragmatikus hozzáállás jellemezte. Ha szembesültek egy problémával, akkor "azzal foglalkoztak, hogyan kell kommunikálni". Megvitatták például, hogy az adott helyzetben mi lehet a jó megoldás: reagálni, hallgatni, vagy esetleg előbbre hozni valami későbbre tervezett dolgot, amellyel el tudják terelni a figyelmet a problémáról. Ez a gyakorlatias megközelítés ugyanakkor nem jelentette azt, hogy Rogán teljesen megúszta volna a belső bírálatokat. Különösen a parlamenti frakcióból nézték rossz szemmel a kampányban elkövetett hibákat. Rogán egyik munkatársa szerint olyan típusú megjegyzések érkeztek a saját erőfeszítéseiket hangsúlyozó képviselőktől, hogy "mi itt trappolunk, ti meg elszúrtok mindent".

Ennek a morgolódásnak a hátterében meghúzódott egy régebbi, a Fidesz felső vezetését megterhelő konfliktus. A parlamenti frakciót az az Áder János vezette, akinek nem tetszett az irány, amerre Orbán Viktor vitte a párt építését a 2002-es vereség után. Viták voltak például a pártszervezet átalakításáról, a polgári körökön keresztül végrehajtott tagbővítéssel, valamint a kommunikációs tevékenységről, és ezek a meglévő feszültségek a felszínre törtek a döcögősen haladó 2006-os kampányban is. A kampánystáb egyik tagja szerint ez érintette Rogánt is, aki ugyan a megelőző években távol maradt az országos pártügyektől, ezúttal azonban kampányfőnökként nem tudta magát függetleníteni a konfliktusoktól. A forrás szerint mivel a kampány élén a pártelnök állt, így a kampányfőnök az ő oldalára került ezekben a súrlódásokban.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Megviselte a 2006-os választás

A vereség után Orbán a belső fórumokon kijelentette, hogy minden felelősség az övé, és ezzel megvédte a kampánystábot a keményebb kritikáktól, Rogánt azonban a barátai szerint nagyon megviselte a kudarc. "Ritkán látni csüggedtnek, de akkor az volt" - mondta egy barátja, hozzátéve, hogy a politikus fizikailag is fáradtnak tűnt, és "tudta, hogy több év regenerálódásra van szüksége". Rogán is elismerte, hogy nem dolgozta fel könnyen a kudarcot, és ez volt az oka annak is, hogy Orbán felkérése ellenére újra visszavonult az országos pártügyektől. "Ismét megpróbált meggyőzni arról, hogy dolgozzak mellette, én azonban azt mondtam neki, hogy szerintem neki sem tesz jót, ha a vesztes kampány vezetője mellette marad" - idézte fel Rogán, aki szerint a pártelnök az utolsó pillanatig próbálta meggyőzni arról, hogy gondolja meg magát.

Kettős kampány a Belvárosban

Az utolsó pillanat az őszi önkormányzati választás kampányának kezdetét jelentette, Rogán terve ugyanis az volt, hogy ismét a Belvárosra fog koncentrálni, és elindul a polgármesteri székért. Erre tett előkészületeket a kampányfőnöki munkával párhuzamosan is, önkormányzati stábjának egyik tagja szerint ugyanis már a Belvárosban való megjelenésekor megszületett az a döntés, hogy nemcsak a helyi Fideszt kell újjáépíteni, hanem Rogán saját imázsát is formálni kell. "Kezdettől azt gondoltuk, hogy többféle kampányt kell vinni. Van az V. kerületi Fidesznek egy kampánya, és van Rogán Antalnak egy kampánya" - magyarázta a politikus környezetéhez tartozó forrás, megjegyezve, hogy Rogán volt a kerületi fideszesek között az egyetlen országos hírű politikus, így az imázsépítéskor szem előtt tartották azt is, hogy idővel majd visszakerülhet a nagypolitikába.

Ennek a munkának része volt az is, hogy a korábban a nyilvánosságban konfliktusos figuraként megjelenő Rogán barátságosabb, emberibb arcát mutassák meg a választóknak. Ehhez akkoriban újdonságnak számító módon felhasználták a bulvársajtót is, mert úgy ítélték meg, hogy azon keresztül elérhetnek sok olyan embert, akit a hagyományos politikai csatornákon nem. "2004 körül kellett meghozni ezt a döntést, akkor állították össze az első ilyen tervet a tanácsadói" - mondta Rogán stábjának a tagja, aki megjegyezte azonban, hogy volt némi hezitálás a bulvár felhasználásáról: "Lebegő kérdés volt, hogy ez jó-e, vagy nem. Vannak politikusok, akiknek jót tesz, persze csak ha nem balhés, vagyis ha megvannak az előfeltételek."

Így születtek aztán később hírek és tévés beszámolók Rogán szerelmi életéről, második házasságáról, a nászútjáról vagy éppen a családi ünnepekről. Eredetileg maga Rogán is nehezen szánta el magát minderre, és régebbi barátai azt mondják, ezek a szereplések továbbra is idegenek a személyiségétől. "Nem belülről fakadó magamutogatásról van szó. Ha így lenne, akkor már korábban is csinálta volna" - magyarázta egy barátja. Hozzátette, hogy voltak is köztük beszélgetések erről a témáról, és Rogán akkor azt mondta neki, "nincs mese, ez a politikának alkotóeleme".

Félelem a gyenge ponttól

Maga Rogán ugyanakkor azt állítja, hogy a médiához való hozzáállása nem volt ennyire tudatos és hosszú távú tervezés eredménye. Szerinte az egész abból indult ki, hogy a 2006-os polgármester-választás előtt látszott ugyan, hogy van esélye, de nem állt egyértelműen jól, és attól tartott, hogy a kerület élén álló MSZP-s Steiner Pál erős negatív kampányt fog folytatni ellene. Úgy érezte, gyenge pont lehet például az, hogy nem sokkal korábban vált el első feleségétől, és "még csak félig-meddig volt rendezett" az élete. Erről az aggodalomról megkérdezte egyszer Liszkay Gábort, a Magyar Nemzet főszerkesztőjét, mire ő azt tanácsolta, hogy beszéljen néhány bulvárlap szerkesztőjével.

"Akkor leültem néhány emberrel, és a válasz nagyjából úgy hangzott, hogy a bulvár természetesen mindenre harap, és tudok én érdekes figura lenni nekik ebből a szempontból. Hozzátették azonban azt is, hogy ha attól félek, hogy engem meg fognak támadni, akkor miért nem adok inkább én valamilyen más információt magamról" - mondta Rogán, aki szerint ez után lépték meg, hogy adtak részleteket a sajtónak a magánéletéről, például arról, hogy ugyan elvált, de a gyerekével törődik, illetve hogy van egy barátnője, akivel talán hamarosan össze fognak házasodni.

Fotó: Nagy Attila [origo]
A TV2 szappanoperájának szereplőjeként

Nemcsak a médiának mutatott ugyanakkor új arcot Rogán, a magánéletében is kezdett megváltozni. Megműttette a szemét, hogy ne kelljen szemüveget viselnie. Elkezdett keményen edzeni, és láthatóan fel is szedett magára néhány kilót izomban. Lecserélte a ruhatárát is, és míg a politikai pályája kezdetén rendszerint öltönyben lehetett látni, az egyetem alatt pedig egy barátja szerint "rettenetes pulóvereket" hordott, addig most már a legjobb márkaboltokban vásárol, sokszor visel farmert a nyilvánosság előtt is, öltönyeinek nagy részét pedig varratja magának. Közben a külső mellett változott a viselkedése is, legalábbis barátai és kollégái szerint az utóbbi években oldottabb és nyitottabb lett. Rogán több interjúban is azt mondta, hogy a mostani feleségének köszönheti ezt, stábjának egyik tagja szerint azonban az önkormányzati politizálásnak is köze van hozzá, mert itt jóval közelebb vannak a problémák és az emberek is: "Ha úgy döntünk, hogy átmegyünk a Gerlóczy kávézóba egy fröccsre, akkor útközben biztosan megállítják huszonhárman."

"Beült a hátsó ülésre, és elővette a könyvét"

Mindez drasztikus változást jelentett ahhoz képest, amilyennek korábban ismerték Rogánt a környezetében. Régi barátai egybehangzóan úgy jellemezték, hogy zárkózott, távolságtartó és merev személyiség volt, aki nem tudott könnyen barátkozni. Szülőfalujában, Szakonyfalun is úgy emlékeznek rá a helyiek, hogy gyerekként nem csinált mást, csak állandóan olvasott és tanult. "Nem járt ki focizni vagy csavarogni a többiekkel" - mondta a Rogánékhoz közeli kocsma előtt egy férfi, aki a politikus unokatestvéreként mutatkozott be. Édesanyja is megerősítette, hogy fia imádott olvasni, és megjegyezte, hogy a buszsofőrök és a kalauzok is azt mesélték neki róla, hogy a Szentgotthárdra járó buszon "mindig beült a hátsó ülésre, és elővette a könyvét".

Hasonló emlékeket őriznek róla egykori középiskolájának, a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumnak a tanárai. "Nagyon okos volt, az látszott. Mondott például egy március 15-i beszédet, amire mindenki emlékszik. Közösségi életet ugyanakkor nem élt, visszahúzódó volt" - mondta az iskola egyik tanára. Egy másik tanár, a Rogánt az egyetemi felvételire felkészítő Enzsel István is úgy emlékszik, hogy "amíg a többi gyerek ökörködött, addig Tóni szépen elvonult, és valami könyvet olvasott".

Enzsel szerint azonban a különállás ellenére Rogánnak nem voltak problémái a többi diákkal, nem próbálták például kiközösíteni. Focinál mindig az elején beválogatták a csapatokba, pedig "nem volt egy sporttehetség", és az iskolai diáknapokon is igyekeztek bevonni a műsorokba. "Az egyik alkalommal az osztály a Döglött hattyúk tava című előadást adta elő. A színpadon volt egy lavór, és körülötte ugrándoztak a balettruhát viselő fiúk Csajkovszkij zenéjére. Tóninak az volt a szerepe, hogy elzavarja a hattyúkat a tó mellől" - idézte fel a tanár, aki szerint a diákok tudták ugyan, ő nem fogja vállalni, hogy ott ugrándozzon, de találtak neki valamilyen szerepet, hogy részese lehessen a nagy közönségsikert arató paródiának.

A zárkózottság és merevség jellemző volt rá az egyetemen is. Egyik diáktársa felidézte például, hogy Rogánnak volt egy nagyon nehéz vizsgája, és közölte a többiekkel, hogy addig nem fog megszólalni, amíg le nem teszi. "Ezt be is tartotta, napokig nem szólalt meg" - mondta az egykori kollégista. (Rogán úgy emlékszik, hogy csak az első nap próbálták kizökkenteni a hallgatásból a többiek, de aztán békén hagyták.) Jellemző volt rá az is, hogy nem nagyon járt el szórakozni a többiekkel, vagy ha el is ment, akkor sem nagyon ivott. "Egyszer vidékre mentünk bulizni, és hajnalban jöttünk vissza vonattal. Tóni is jött, de végig egy stagflációról szóló könyvet olvasott a sarokban. Ki is olvasta reggelre" - idézte fel egy korábbi szakkollégista. Később sem volt jellemző rá az ivás, egyik barátja szerint például az első házassága előtti legénybúcsún is ő volt a legjózanabb.

Barátok és bulik

Ma már ugyanakkor jóval lazább képet sugároz magáról, a Fidelitas alapításának 13. évfordulójára készült videón például épp azzal büszkélkedett, hogy az egyik táborban részegen szállíttatta magát egy kocsi motorháztetején. A videón nevetve hozzáteszi, hogy ma már nem tenne ilyet, de az őt ismerők szerint kávézókba és éttermekbe most is gyakran jár, és már az sem zavarja, ha ő van a társaság középpontjában. Tavaly a 39. születésnapjára például meglepetéspartit szervezett neki a felesége Budapest egyik legdrágább japán éttermébe, a Kyotóba, ahova meghívta régi egyetemi barátait, néhány fideszes politikust, több önkormányzati kollégáját és néhány hírességnek számító embert. Ott volt többek között a Rogánnal közismerten jó viszonyt ápoló Andy Vajna filmproducer és két ismertebb tévés, a TV2-s Hajdú Péter és az RTL-es Lilu is.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Zárkózott embernek ismerték meg a barátai

"A buli nem arról szólt, hogy a szűk barátai ott legyenek, inkább társasági esemény volt" - mondta az egyik résztvevő, és Rogánról több közeli ismerőse is azt mondta, hogy a kapcsolati hálója ugyan nyilvánvalóan hatalmasra nőtt az évek során, de igazi barátja kevés van. A zárkózottsága tehát bizonyos formában megmaradt, sőt egy régi egyetemi diáktársa szerint Rogán egyszer egyenesen azt mondta neki, hogy "egy politikusnak nem lehetnek barátai, mert mindig akarnak tőle valamit".

Ennek ellenére a politikai szereplők között is vannak olyanok, akikkel nemcsak munkakapcsolata van, hanem elmegy velük kikapcsolódni, vagy akár még családilag is összejárnak. Ilyen például Habony Árpád politikai tanácsadó, akivel közös bennük az, hogy mindketten régóta szoros bizalmi viszonyt ápolnak Orbán Viktorral. A nyilvánosságtól tartózkodó, a sajtónak soha nem nyilatkozó Habony kommunikációs tanácsadóként került a Fidesz közelébe, de kormányzati források szerint ma már politikai és stratégiai tanácsokat is ad a miniszterelnöknek, és ezáltal az egyik legfontosabb embernek számít a környezetében.

Aki csak Orbánt akarta építeni

Habonynak a Rogánhoz fűződő kapcsolata visszanyúlik szinte a tanácsadói tevékenységének kezdetéig. A Fidesz 2002-es választási veresége után tűnt fel a párt közelében, amikor az addigi kommunikációs tanácsadók viszonya megromlott az eredmény miatt csalódott Orbánnal. Habony korábban bútorrestaurátorként dolgozott, de jól ismerte a Fidesz vezetőségével közvetlen kapcsolatban álló Cselovszki Zoltánt, aki az első Orbán-kormány idején a műemlékvédelmi hatóságoknál töltött be vezető pozíciókat. Habony ismerői szerint Cselovszki volt aztán az, aki beajánlotta őt 2002-ben a Fidesz budapesti elnökénél, a fővárosi önkormányzati kampányon dolgozó Deutsch Tamásnál. Habony először az akkor még elvileg független, de később a Fideszhez csatlakozó Schmitt Pál főpolgármesteri kampányában vett részt, majd Deutsch a párt vezetőségének figyelmébe ajánlotta őt.

Fideszes források szerint a tanácsadó szinte azonnal megtalálta a hangot Orbánnal, aki körül akkoriban nem működött stabil kommunikációs stáb. "Amikor a 2002-es bukás után szétestek a dolgok, akkor Árpád volt az, aki elmondta, hogyan lehet magát Orbánt újraépíteni" - mondta egy Habonyt közelről ismerő forrás, hozzátéve, hogy a tanácsadó gyors felemelkedésének kulcsa egyrészt az volt, hogy kiderült, személyesen is jól megértik egymást Orbánnal, másrészt pedig ő a korábbi főtanácsadóval, Wermer Andrással szemben "nem a pártot akarta építeni, hanem kizárólag magát Orbánt". Ez jelentette az öltözködést, a beszédstílust és az üzeneteket is, valamint azt, hogy a Fidesz vezetője is nyitott az új kommunikációs csatornák, például a bulvársajtó és a kereskedelmi média felé.

Habony 2003-2004 körül már tevékeny részese volt a Fidesz akcióinak, és közös ismerőseik szerint erre az időszakra tehető az is, hogy közelebbi kapcsolatba került Rogánnal. Kapcsolódási pontot jelentett közöttük például az, hogy a Habonnyal régóta baráti viszonyban lévő Cselovszki Zoltán aktív volt a Rogán irányítása alá került V. kerületi Fidesz-szervezetben (Cselovszki a kerület főépítésze is lett Rogán polgármestersége alatt), és hozzájárult a kapcsolat szorosabbá válásához az is, hogy Habony összejött a Rogán bulvársajtós megjelenéseit intéző Kaminski Fannyval, és később el is vette feleségül. Azóta ők ugyan elváltak, de Habony a következő partnerét, Kapócs Zsókát is épp a politikus egyik partiján, a Kyoto étteremben tartott születésnapi bulin ismerte meg.

Egy megosztó barát

Habony segítette Rogánt az imázsváltásban is, bár a politikus szerint ez csak baráti tanácsokat jelentett, és nem volt "formális, munkajogi" jellege. Kettejük között a legszorosabb munkakapcsolatot az jelentette, amikor együtt dolgoztak a 2006-os parlamenti kampányon, és viszonyukat végül nem terhelte meg sem a vereség, sem az, hogy az őt ismerők szerint Habonnyal kifejezetten nehéz együtt dolgozni. "Hirtelen természetű, és nagyon nem szereti, ha ellent mondanak neki. Vannak helyzetek, amikor visszafogja magát, de ha zárt körben van, olyanokkal, akik ismerik, akkor időnként elgurul a pirulája" - fogalmazott egy Habonyt jól ismerő forrás. A 2006-os kampánystáb egyik tagja pedig úgy jellemezte, hogy Habony olyan, "akivel nem lehet beszélgetni, mert ő kinyilatkoztatni szokott", ha pedig "van tíz ötlete, akkor abból ötöt nem ért senki, kettő-három biztosan ostobaság, a maradék viszont zseniális".

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Habony Árpáddal - Felismerték egymás politikai jelentőségét

Ezek a jellemvonások együtt járnak azzal is, hogy Habony a Fideszen belül is nagyon megosztó figurának számít. Sokan vannak, akik sértőnek találják a stílusát, mások pedig egyszerűen kóklernek tartják, és azt gondolják róla, hogy a sikeres húzásai is legfeljebb csak a véletlennek köszönhetőek. Egy kormányzati tisztviselő szerint ugyanakkor erőteljes személyisége miatt általában az történik, hogy "vagy behódolnak neki az emberek, vagy pedig durva konfliktusba kerülnek vele". Épp ezért számít kivételes esetnek Rogán, aki a közös ismerősök szerint "azon kevesek közé tartozik, akik kezelni tudták ezt a helyzetet", és nem vetette magát alá Habonynak, de nem is robbant ki köztük konfliktus.

Maga Rogán úgy jellemezte a kapcsolatát Habonnyal, hogy "normális baráti viszony", az őket ismerők szerint ugyanakkor a személyes rokonszenven túl összetartja őket az a tudat is, hogy mindketten fontos szerepet töltenek be a miniszterelnök környezetében. "Nagyon csavaros észjárású mindkét ember, és belátták, hogy egyiket sem fogja a másikra becserélni a miniszterelnök" - mondta Rogán egyik barátja, aki dolgozott együtt Habonnyal is. Egy másik közös ismerős pedig úgy fogalmazott róluk, hogy "kölcsönösen felismerték egymás politikai jelentőségének nagyságát."

A terep, amelyet kinézett magának

Bár Rogán már politikai pályája kezdete óta szoros viszonyt ápolt Orbánnal, a 2010-es kormányváltás után még nyilvánvalóbbá vált kitüntetett helyzete. Nem vállalt ugyan kormányzati tisztséget, viszont az V. kerületben egyre több feladatot hagyott rá a stábjára, ő maga pedig inkább a parlamenti munkájára koncentrált. Ez fontos terepnek bizonyult, számos jelentős törvényjavaslat ugyanis a kormányzati adminisztráció kikerülésével, közvetlenül a kormánypárti frakcióktól került be az Országgyűlés elé, ahol aztán a kétharmados többség birtokában gyorsan el is fogadták őket.

Rogán nevéhez számos komoly javaslat kötődik: kezdődött a sor a médiaszabályozást átalakító törvényekkel, majd folytatódott a legkülönbözőbb gazdasági témákkal. Ezek sokszor egyéni akcióknak tűntek, kormánypárti politikusok szerint azonban nyilvánvaló volt, hogy felülről irányított folyamatról van szó. "Orbán sokszor a frakcióval kormányzott, és ebben Rogán is zseniális volt" - mondta egy korábban kormányzati tisztséget is betöltő fideszes képviselő. Rogán a legtöbb ügyben hivatalosan a parlament gazdasági bizottságának elnökeként járt el, amely tisztségre saját maga jelentkezett 2010 májusában Orbánnál és Lázár János akkori frakcióvezetőnél. A következő hónapokban ugyan volt még egy külön politikai játszmája egy esetleges főpolgármester-helyettesi pozícióról (erről részletek keretes írásunkban), energiáinak nagy részét a gazdasági témákra koncentrálta.

A Tarlós-affér
Kétféle stílusú plakát készült 2010 nyarán az V. kerületi Fidesz önkormányzati kampányában. Az egyik a hivatalban lévő polgármestert, Rogán Antalt mutatta, aki arra buzdította a Belváros választóit, hogy adjanak neki bizalmat a következő négy évre is. A másik plakáton is rajta volt Rogán, de nem magának kérte a szavazatokat, hanem a mellette álló Puskás Andrásnak, a kerület alpolgármesterének. A két politikus az önkormányzat logójaként ismert római ötös számot tartotta kézben, mintegy szimbolizálva, hogy Rogán átadja a kerületet régi munkatársának. A két különböző terv azért készült, mert stábjának egyik tagja szerint Rogán akkoriban hetekig hezitált azon, hogy otthagyja-e a kerületet, és a Fidesz főpolgármester-jelöltjének, Tarlós Istvánnak a győzelme esetén beszálljon a főváros irányításába. Ez végül nem következett be, és máig tisztázatlan, hogy pontosan mi történt azon a nyáron a két politikus között.

Rogán egy 2010 augusztusi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy marad a Belvárosban, és az MTI tudósítása szerint úgy fogalmazott, "a személyes ambíció találkozott egy csábító lehetőséggel, azzal a lehetőséggel, hogy ezt esetleg Tarlós István mellett főpolgármester-helyettesként, mégpedig a város modernizációjáért, gazdasági fejlődéséért, a fejlesztésekért felelős főpolgármester-helyettesként tegyem meg". Tarlós két héttel korábban, egy tévéműsorban nyilatkozott úgy, hogy "lehet Rogán Antal polgármester úr főpolgármester-helyettes", azt azonban azóta sem közölte, hogy voltak-e köztük tárgyalások erről, és ha igen, akkor mi volt azok tartalma.

Rogán bejelentését úgy lehetett értelmezni, hogy volt szó konkrét felkérésről vagy ajánlatról, Tarlós azonban egy tavaly év eleji nyilatkozatban közölte, "a közvéleménnyel ezt el lehet hitetni, de aki a Fidesz vezetésének környezetében van, az tisztában van vele, hogy nem egészen így történt". Ennél többet azonban akkor sem kívánt közölni. Rogán szerint ugyanakkor volt egyeztetés egy esetleges helyettesi pozícióról, és komolyan el is gondolkodott rajta, de aztán "elmentem hozzá, és személyesen beszélgettünk, ami alapján úgy láttam, hogy nem lenne egyszerű együtt dolgoznunk, nekem ugyanis jóval nagyobb önállóságra van szükségem a munkámhoz, mint amennyit ott kaptam volna".

A két fél között ugyanakkor eleve nem volt felhőtlen a kapcsolat. Tarlós egyik bizalmasa szerint ők már a 2010-es választások előtti években úgy érzékelték, hogy "Rogán elkezdett mocorogni", például megszólalt általános budapesti ügyekben. Ezt az akkoriban a fővárosi Fidesz-frakciót vezető és az újabb főpolgármesteri jelölésre számító Tarlós úgy értelmezte, hogy Rogán a főpolgármester-jelöltségre hajt, és ezért érdeklődni kezdett a dologról Orbánnál. A városházi forrás szerint Tarlós nagyjából egy évvel a választások előtt hozta fel a témát Orbánnál, aki azonban megnyugtatta őt azzal, hogy szólni fog neki, ha másképp gondolkodik majd a főpolgármester-jelöltségről.

A 2010 nyári affér után egy darabig nem is volt téma Tarlós és Rogán viszonya, nem sokkal az őszi választás után azonban beindultak a konfliktusok. Az új főpolgármester nyílt felháborodással fogadta például azt, amikor egy Rogán által kezdeményezett törvénymódosítás az V. kerület javára rendezte át a fővárosi idegenforgalmi bevételeket. A háborúskodás később is folytatódott az önkormányzati hatáskörök és a BKV finanszírozása körül, az utóbbi fél évben azonban ismét békésnek látszik a viszony. "Most már nincs konfliktus. Legalább fél éve konszolidálódott a kapcsolat" - mondta a fővárosi közgyűlés egyik fideszes tagja. Tarlós bizalmasa szintén úgy fogalmazott, hogy most nem tudni konfliktusról, de hozzátette, hogy korábban is voltak ilyen nyugodtabb periódusok, aztán mégis megnőtt a feszültség. Kerestük a főpolgármester szóvivőjét is, aki azonban a Rogánra vonatkozó kérdéseinket azzal hárította el, hogy a korábbi viták rendeződtek, és most jó a viszony a két politikus között.



Bár az egyetemi diploma megszerzése után eltávolodott az elméleti közgazdaságtantól, a gazdasági érdeklődés megmaradt nála, így természetes választás volt számára ez a terület. A közgazdaságtudományi egyetem (a mai Corvinus) pénzügyi szakirányán tanult, amely egykori diáktársai szerint a legnívósabb szak volt, oda lehetett a legnehezebben bejutni. Az ott végzettek közül sokan kerültek aztán később pozícióba a Pénzügyminisztériumban és a Magyar Nemzeti Bankban, és a diploma után egy darabig órákat is adó Rogán nagy részüket személyesen is ismerte. Voltak közös órái például a Medgyessy-kormány idején szintén állami tisztségbe került Dobrev Klárával, Gyurcsány Ferenc későbbi feleségével is (Rogán szerint "normális beszélő viszonyban" vannak, de nem szoktak összejárni.)

Amikor Csányi Sándor csábítgatta

Politikusként közvetlenül gazdasági jellegű tisztséget korábban nem töltött be, pályája során azonban szerteágazó kapcsolatokat épített ki az üzleti élet szereplőivel is. Ezt mutatja például az, hogy a hozzá közel állók szerint egy időben csábítgatta őt Csányi Sándor az OTP-hez, és kapott ajánlatokat más nagyvállalatok vezetőitől is. Rogán erről azt mondta, hogy a felkérések 2002 és 2006 között érkeztek, amikor ő visszavonult az országos politizálástól, és "azt érezték rajtam, hogy nem egyértelmű, komolyan gondolom-e a politikát." Hozzátette, egyik esetben sem jutottak el odáig, hogy konkrétan milyen feladatról lenne szó, mert "mondtam nekik, hogy nem érdekel".

Ma már nyilvánvaló, hogy Rogán benne van a politika sűrűjében, és ezt bizonyította az is, hogy az utóbbi két évben részese volt gyakorlatilag mindegyik nagyobb horderejű gazdasági döntésnek, legyen szó a devizahiteleseket segítő intézkedésekről, a végtörlesztésről vagy éppen a Magyar Nemzeti Bankról szóló jogszabályokról. A tevékenysége ezekben az ügyekben sokrétű volt: részt vett a javaslatok előkészítésében, közvetített a különböző szereplők között, és segített a megoldások finomhangolásában is.

Fotó: Mudra László [origo]
"Zseniális volt" a frakciókormányzásban

A döntéshozatalra rálátó források szerint az előkészítésben való részvétel azt jelentette, hogy Orbán bevonta őt a szűk körben zajló közös gondolkodásba, és állandó bejárása volt a Matolcsy György által vezetett Nemzetgazdasági Minisztériumba is. A közvetítés pedig részben azzal járt, hogy többek között ő egyeztetett például a bankokkal a számukra hátrányos kormányzati intézkedésekről, másrészt szállította az információt a minisztériumi apparátus és a kormányfő stábja között is. Erre rendszerint akkor volt szükség, amikor a felülről küldött elképzelésekről végzett számítások és elemzések után aggályok merültek fel a szakmai stábban. "Ilyen helyzetekben volt egy fontos egyeztető szerepe Rogánnak. Vagy a miniszterelnök, vagy pedig Habony felé, a politikai döntéseknél ugyanis a kommunikáció meghatározó szerepet játszott" - magyarázta egy forrás, aki részt vett több gazdasági döntés meghozatalában.

A harmadik típusú feladathoz, a finomhangoláshoz használta Rogán leginkább a parlamenti bizottság élén betöltött tisztséget. Ennek a pozíciónak a révén volt ugyanis lehetősége arra, hogy belenyúljon az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslatokba, ha a minisztériumi apparátus vagy esetleg ő maga valamilyen problémát talált. "A felfokozott törvényhozási időszakban nem volt idő kicsiszolni a törvényeket, ezért szükség volt a benyújtás után talált hiányosságok kijavítására" - magyarázta egy korábbi kormányzati tisztviselő, megjegyezve, hogy például az adójogszabályoknál kellett gyakran utólag belenyúlni a szövegbe, és Rogán fontos partnere volt ebben Matolcsynak.

"Próbált elébe menni a konfliktusoknak"

Bár Rogán a nyilvánosság előtt mindig egyértelműen támogatta a kormány által bejelentett intézkedéseket, - két, hozzá közel álló forrás szerint - a belső vitákban sokszor azok ellenében érvelt. Ilyen volt például a devizahitelesek egy részének kedvező, a bankok által felháborodással fogadott végtörlesztés, illetve a nemzetközi vihart is kiváltó MNB-törvény. "Látta pontosan, hogy melyek azok a pontok, amelyeknél a befektetők vagy az uniós intézmények kifogásokat fognak emelni. Próbált elébe menni ezeknek a konfliktusoknak" - mondta egy, a gazdasági döntéshozatalt ismerő forrás, hozzátéve, hogy ezek a beszélgetések legtöbbször a miniszterelnök részvételével zajlottak, akinek világlátása jelentős mértékben rányomta a bélyegét a gazdasági döntésekre.

"Van a miniszterelnöknek egy olyan víziója, hogy a gazdaságpolitika nem mozoghat a közgazdasági logika mentén, hanem bizonyos politikai érdekeknek alá kell rendelni" - mondta a forrás, aki példának hozta azt, hogy mivel Orbán azt gondolja, a tőzsdei spekuláció nem teremt értéket, ezért a kormány alapállása az, hogy semmilyen intézkedésnek nem lehet az a célja, hogy ez a tevékenység teret nyerjen. Mivel Rogán ehhez képest épp az üzleti folyamatokat ismerő közgazdász szemével közelített a miniszterelnök elképzeléseihez, így több érve is elbukott a belső vitákban, de a forrás szerint ez nem jelentette a pozíciójának romlását, mert "Orbán szűk körben szereti a vitákat és az egyenes beszédet, Tóni pedig nem provokatív vagy sértő módon, de partner ebben". Amikor pedig a politikai döntés megszületik egy-egy ügyben, "akkor már kifelé-befelé teljes mellszélességgel tudja képviselni azt".

Rogán ezekről a belső vitákról nem kívánt beszélni, viszont megerősítette, hogy valóban jelentős szerepet vállalt számos gazdasági döntés meghozatalában. Szerinte ugyanakkor nem tudatos elhatározás eredménye volt, hogy ezeknek nagy részét közvetlenül a parlamenten keresztül intézték: "Rá kellett jönnünk, hogy ha gyorsan akarunk döntéseket hozni, akkor túl kell lépni a kormányzati bürokrácia szokásos ellenállásán." Hozzátette, nem gondolja, hogy már 2010 májusában látszott az, hogy szükség lesz erre, szerinte ez inkább "egy folyamat volt, ami nagyjából az ősz közepére kristályosodott ki".

Ebben az új helyzetben felértékelődött Rogán szerepe, akit ráadásul Orbán már régóta ismert, és tudta, hogy dinamikus politikus, akit lehet feladatokkal terhelni. "A miniszterelnök ugyanilyen típus, nehezen viseli, ha megy a töketlenkedés" - fogalmazott egy Rogánt és Orbánt is közelről ismerő kormányzati tisztviselő, aki szerint ők nemcsak a dinamizmusban hasonlítanak egymásra, hanem abban is, hogy mindketten stratégiai gondolkodásúak, és "kevés ilyen ember van a politikában".

A kezdeményező és a végrehajtó

A parlamenten keresztül bonyolított döntéshozatal rávilágított ugyanakkor néhány különbségre is köztük. A szereposztás ugyanis jellemzően az volt, hogy Orbántól származtak a nagy vonalakban megfogalmazott elképzelések, majd a részletek kidolgozása hárult részben a kormányzati apparátusra, részben Rogánra. "Szokták mondani, hogy két típusú vezető van: az innovatív típus, akitől jönnek a kezdeményezések, és az implementáló, aki szereti lecsiszolni a dolgokat. A miniszterelnök és Matolcsy az első kategóriába tartozik, Rogán viszont inkább a másodikba" - magyarázta egy, a gazdasági döntések hátterét ismerő forrás.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Bejáratos volt Matolcsy minisztériumába

A jellembeli különbségek ellenére is gördülékenyen zajlott Rogán együttműködése a miniszterelnökkel, így nem okozott meglepetést, amikor idén májusban őt nevezték meg frakcióvezetőnek a kormányzati pozíciót vállaló Lázár János utódaként. Korábban terjedtek információk arról is, hogy Rogán szintén beszáll a kormányba, egy vele baráti viszonyt ápoló fideszes politikus szerint azonban ennek nem lett volna sok értelme, mert látszott, hogy "Tóni fontosabb pillére a mostani politikai berendezkedésnek, mint sok államtitkár vagy miniszter". Maga Rogán is jelezte egyik képviselőtársának még tavaly ősszel, hogy nem készül kormányzati szerepre. "Azt mondta, hogy ebben a ciklusban biztosan nem megy be a kormányba, ugyanis úgy állapodott meg a főnökkel, hogy még kitölti az idejét az V. kerületben" - idézte fel a képviselő.

A következő ciklusban ugyanakkor már összeférhetetlen lesz a parlamenti képviselőség az önkormányzati tisztségekkel, így Rogán döntési helyzet elé fog kerülni. A hozzá közel állók szerint nem kétséges, hogy az országos politizálást fogja választani, és ha ismét a Fidesz fog győzni, akkor elképzelhetőnek tartják azt is, hogy kormányzati tisztséget is vállal. Ő maga ugyanakkor már ritkán beszél nyíltan a hosszú távú terveiről, azt pedig már többször elmondta, hogy megbánta azt a 2001-es nyilatkozatát, amelyben politikai jövőjéről szólva közölte, hogy tíz év múlva biztosan az álmai között fog szerepelni az, hogy a Fidesznek "az egyik vagy akár az első számú vezetője egyszer én lehessek".

"Időnként oldalra kell lépni"

Azóta már eltelt több mint tíz év, és jelenleg ugyan még a Fidesz vezető testületeiben sem tölt be semmilyen tisztséget, a párt több politikusa szerint is nagy jövő előtt áll. A Fideszt ugyanakkor már két évtizede Orbán Viktor irányítja, és semmi jele egy esetleges váltásnak, így egyelőre nem látszik, hogy megnyílhatna az út bárki előtt is a pártelnökség - és ezzel együtt a miniszterelnökség - felé.

Rogánnak pedig még egy ilyen lehetőség esetén is számolnia kell azzal, hogy nem feltétlenül képes olyan érzelmi kapcsolat kialakítására a támogatókkal, mint Orbán. "Ha magas pozícióba is jut, mindenki úgy fog rá tekinteni, hogy nagyon okos, ezért elfogadják, de nem fogják a rajongásig szeretni" - mondta egy fideszes politikus, hozzátette azonban azt is, hogy ez persze előnyös is lehet, mert "a másik oldalon sem fog majd olyan negatív érzelmeket kiváltani, mint Orbán". Egyik régi bizalmasa szerint ugyanakkor Rogánnak valójában nincsenek is konkrét pozíciókkal kapcsolatos ambíciói. "Nincs benne az, hogy ez vagy az akarok lenni" - fogalmazott a forrás, aki szerint Rogán úgy éli meg a politikát, hogy az olyan, mint a hosszútávfutás: "Tudja, hogy ez egy olyan pálya, ahol nem kell mindig legelöl lenni. Időnként oldalra is lehet lépni, és, akár le is lehet maradni".

A kétrészes cikk első darabja itt olvasható.