Aki két hónappal korábban nem jelez, nem szavazhatna 2014-ben

Vágólapra másolva!
Nem a regisztrációt, hanem a választási feliratkozást támogatja a Fidesz elnöksége. Aki a parlamenti választások időpontja előtt egy bizonyos határidőig nem jelzi választási szándékát, nem voksolhatna.
Vágólapra másolva!

Elvi döntést hozott a Fidesz elnöksége arról, hogy az országgyűlési választásokon csak az vehessen részt, aki előtte hivatalosan jelzi ez irányú szándékát - erősítette meg a Magyar Nemzetnek Kósa Lajos.

A lapnak a párt alelnöke elmondta, hogy az elnökség egyetértett abban, hogy szükséges a jelenlegi rendszer módosítása, mert e nélkül nem biztosítható a külföldön élő vagy dolgozó magyar választók részvétele a voksolásban.

A Fidesz ügyvezető alelnöke jelezte, hogy a várakozásokkal ellentétben nem az előzetes regisztráció lenne a választáson való részvétel feltétele, hanem a feliratkozás. Ez abban különbözik a regisztrációtól, hogy aktívabb részvételt igényel a választótól. A feliratkozásra az elképzelés szerint a teljes választási ciklus alatt lehetőség lenne, egy adott időpontig, például februárig.

Arra felvetésre, hogy ezen a módon sokan kiszorulhatnak a két hónappal későbbi voksolásból a Fidesz ügyvezető elnöke úgy reagált: az életben is vannak fontos határidők, amiket minden körülmények között be kell tartani. Több európai országban is hasonló rendszer működik - tette hozzá.

Kósa szerint ezek a módosítások - a választási törvénymódosítás részeként - akár már szeptemberben a parlament elé kerülhetnek.

A kormánypártok már jó ideje gondolkodnak azon, hogyan változtassák meg a választási rendszert 2014-től. Ami eldöntött, és törvény is van róla, hogy a következő választás már csak egyfordulós lesz.