Strasbourgban keresi igazát a volt nemzetbiztonsági főnök

Vágólapra másolva!
A még tavaly őrizetbe vett és megvádolt volt nemzetbiztonsági főnök, Galambos Lajos a strasbourgi emberi jogi bíróságon beperelte Magyarországot.
Vágólapra másolva!

Az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal kémkedéssel vádolt főigazgatója, Galambos Lajos keresetet nyújtott be Magyarország ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságán - írja a Népszabadság. Galambos szerint a hatóságok megsértették a tisztességes eljáráshoz való jogát, eljárási jogsértéseket követtek el és "meg nem engedett eszközökkel próbáltak nyomást gyakorolni cukorbeteg fiára".

A volt NBH-főnököt 2011 júniusában vették őrizetbe kémkedés gyanújával, egy időben Szilvássy György volt titokminiszterrel, akit felbujtással gyanúsítanak, és Laborc Sándorral, Galambos hivatali utódjával, akit bűnpártolással gyanúsítottak meg, valamint Püski László polgári személlyel. Azóta vádat emeltek ellenük és ügyük a nyilvánosság teljes kizárásával zajlik a Debreceni Törvényszéken.

Galambos kifogásolja, hogy őrizetbe vétel úgy történt, hogy az ellen érdemben nem védekezhetett, és noha együttműködött a hatóságokkal, az előzetes letartóztatását úgy hosszabbították meg, hogy nem bizonyították a meghosszabbítás melletti érveiket. Törvénytelennek tartja a bírósági eljárást is, amelyben elutasították szabadlábra helyezési indítványát.

A keresetben szerepel az is, hogy indokolatlanul akadályozták a családjával való kapcsolattartását és fiára meg nem engedett eszközökkel próbáltak nyomást gyakorolni, hogy vallomást tegyen apja ellen. A fiú ezért feljelentést is tett a Budapesti Nyomozó Főügyészségen.