A repülőteret is le kellett zárni a vihar miatt

2012.07.29. 21:28

A vasárnap esti vihar több helyen is károkat okozott az országban. Budapesten folyamatosan hívták a katasztrófavédőket az épületekről poytogó tetődarabok miatt, és Zuglóban egy hatméteres fa is kidőlt. A Liszt Ferenc repülőteret is le kellett zárni a nagy vihar miatt. Zalaszentgróton a házak tetejét verte szét a jég, Vácon tömeghisztéria alakult ki, több helyen a vonatközlekedés is leállt.

Most már ismét fogad és indít járatokat a budapesti Liszt Ferenc repülőtér, miután a heves vihar miatt mintegy fél órára le kellett zárni a repülőtér kifutópályáit vasárnap este nyolc óra körül.

A Ryanair brüsszeli járata fél 9 után landolt, és nem sokkal később az Alitalia római járata is megérkezett. A LOT varsói járatának pilótája úgy döntött, hogy Bécsben száll le, a Brussels Airlines és a Finnair pilótái még várakoznak a légtérben. Időközben az Aeroflot moszkvai, a WizzAir római és a Swiss zürichi járata is felszállt, félórás késéssel.

Forrás: MTI/Mohai Balázs
A vasárnap esti vihar Budapesten

Tömeghisztéria Vácon

Óriási erejű vihar és hatalmas eső zúdult szinte egyik pillanatról a másikra Vácra vasárnap este, és "telibe találta" a Váci Világi Vigalom nevű szabadtéri rendezvény résztvevőit - mondta a helyi önkormányzat egyik képviselője. Az MSZP-s Kiss Zsolt ott volt a vihar kitörésekor, és azt mondta, hogy csak könnyebb sérültek vannak, inkább a tömeghisztéria és az emberek menekítése okozott gondot.

Többen a háromnapos vigalom alkalmából felállított sátrakba menekültek, ám amikor azok recsegni-ropogni kezdtek, azokat szinte mindenki pánikszerűen elhagyta. A hajóállomás környékén hatalmas víz hömpölygött, gyalogosan is gondot okozott a közlekedés.

Akadozik a vonatközlekedés

A vihar miatt jelentős késéssel közlekednek a vonatok a dél-balatoni vonalon vasárnap este - közölte a Mávinform. A Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes vasútvonalon a késő esti vonatok átlagosan 30-40 perccel hosszabb menetidővel közlekednek, mert Balatonszárszó és Szántód-Köröshegy állomások között fa dőlt a felső vezetékre. A fa eltávolításáig vonatpótló buszok szállítják az utasokat a két állomás között.

Az [origo] tudósítója jelentette, hogy a Miskolc-Budapest vonalon majdnem két órára leállt a vonatközledés, a vonat Hatvannál várakozott, majd háromnegyed tizenegy körül tudott elindulni.

Budapesten egy hatméteres fa is kidőlt

Folyamatosan érkeznek a riasztások a vasárnap délután Budapestet is elérő heves zivatarok miatt a fővárosi katasztrófavédelemhez. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta: a XI. kerületben két épületről tetődarabok hullottak le, a XIV. kerületben egy nagyjából hatméteres fa dőlt ki, de a II., III., IV. és a X. kerületben is dolgoznak egységeik. Mostanáig többnyire kidőlt fák, megrongálódott épületek miatt hívták a tűzoltókat - mondta a szóvivő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható heves zivatarok miatt az ország egész területére riasztást adott ki. Az ország északnyugati csücskét leszámítva mindenhol másodfokú riasztás van érvényben.

Forrás: MTI/Mohai Balázs
Zuhogó esőben a budapesti Hungária körúton

Házak tetejét verte szét a jég Zalaszentgróton

Legalább húsz családi háznak a tetejét verte szét, redőnyöket, ablakokat is betört, valamint autókat rongált meg a vasárnap kora esti jégeső Zalaszentgróton. Az önkormányzat, vállalkozók és a lakosok a tűzoltók segítségével ideiglenesen lefóliázzák a házakat.

Baracskai József polgármester (Demokratikus Koalíció) azt mondta: leginkább palaborítású házak tetejét verte szét a jég, de cserepes házak fedésében is kárt okozott. Sok háznál az északi ablakokon lévő redőnyöket is kilyuggatta a jég, a csáfordi városrészben pedig a hegyről hirtelen lezúduló nagy mennyiségű víz okozott problémákat. Lakások ablakait törte be, és autók karosszériáját is megrongálta a diónyi nagyságú jég.

A vihar utáni első tapasztalatok szerint Zalaszentgróton egy széles sávban, valamint a tekenyei városrészben keletkezett a legtöbb kár. Tetőlécet és fóliát kaptak vállalkozásoktól, így az önkormányzat a vállalkozók és a lakosság segítségével, a tűzoltók közreműködésével igyekszik gondoskodni arról, hogy ideiglenesen fedél legyen a házakon - tette hozzá a polgármester.