Hét sérültje van a vasárnapi viharnak

2012.07.30. 8:15

Hét ember sérült meg a vasárnap országszerte tomboló viharokban. Volt, akinek az autójára fa dőlt, más villámcsapás miatt került kórházba. Több száz esetben riasztották a katasztrófavédőket.

A vasárnapi vihar miatt országszerte több mint 400 riasztást kaptak a tűzoltók; többen meg is sérültek - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A viharos erejű szél miatt közel 300 fakidőléshez és leszakadt faágakhoz hívták a tűzoltókat, elsősorban a fővárosban és Pest megyében.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Kisdi Máté szerint Budapesten és környékén közel 100 esethez riasztották őket. A legtöbb esetben leszakadt faágak okoztak problémát, sok autó megrongálódott, és számos épület tetejét megbontotta a vihar. A XI. kerületben például több magas épület tetejének nagyobb darabjai hullottak a földre, az Egér úton több villanyoszlop is az úttestre dőlt. Solymáron pedig egy 20 méteres fa zárta el az úttestet.

Forrás: MTI/Lakatos Péter

Az OKF országszerte több mint 50 épületkárról számolt be, ebből 25 Zalaszentgróton történt. A közutakon 40 esetben okozott problémát a viharos időjárás, a vasúti közlekedésben öt helyszínen teljes pályán, kettőn pedig egy vágányon szünetelt a forgalom. Több helyen még a hajnali órákban is dolgoztak a tűzoltók.

Az OKF-hez hét személyi sérülésről érkezett jelentés. Két autóra fa dőlt, az egyikben egy, a másikban két ember sérült meg. A Váci Világi Vigalom rendezvényen négyen sérültek meg a viharban. Vasárnap délután villám csapott le egy Győr-Moson-Sopron megyei focipályára, ahol újra kellett éleszteni két 20 év körüli fiatalembert. Az egyik játékos életveszélyben van, őt a soproni kórház intenzív osztályán ápolják, további két sérültet a kardiológiai osztályon kezelnek, tizenkét érintettet már hazaengedtek - közölte Becher Péter, a kórház vezető ügyeletese az MTI érdeklődésére vasárnap este. Nyolc beteget megfigyelésre a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház kardiológiai osztályára szállítottak.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

 

Hétfő éjfélig tart a vészjelzés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő éjfélig szóló veszélyjelzésében Nógrád, Bács-Kiskun és Pest megyére valamint a főváros területére felhőszakadások, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Csongrád megyére pedig a várható felhőszakadások és heves zivatarok miatt egyaránt elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Ezeken a területeken hétfőn is előfordulhatnak olyan heves zivatarok, amelyeket viharos széllökések, illetve jégeső kísér, az intenzív záporokból, zivatarokból pedig rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

A Balaton középső és keleti medencéjénél másodfokú, a nyugati medencéjénél valamint a Velencei-tónál elsőfokú viharjelzés van érvényben. Másodfokú viharjelzés esetén magas és hosszú hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet a vízen. Az elsőfokú viharjelzés pedig azt jelenti, hogy magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni, emiatt a csónakok a parttól csak kétszáz, vitorlások ötszáz méteren belül közlekedhetnek.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint hétfőn nyugaton néhol, másutt szórványosan valószínű zápor, zivatar. Az északnyugati szél a Dunántúlon többfelé megerősödik, zivatar idején viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 Celsius-fok között várható. Késő estére 20 és 25 fok közé hűl le a levegő.

KAPCSOLÓDÓ CIKK