Hétfői hatállyal kilép a Jobbikból Szegedi Csanád, és valószínűleg nem adja vissza európai parlamenti képviselői mandátumát, amelynek visszaadására kérte hétfőn a pártvezetés. Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint a Szegediről kiszivárgott hangfelvétel miatt kéri az elnökség Szegedi manbdátumát, nem pedig a korábbi alelnök zsidó származása miatt.

Kilép a Jobbikból Szegedi Csanád, a párt korábbi alelnöke, miután a pártvezetés hétfőn arra kérte, hogy mondjon le európai parlamenti mandátumáról. Szegedi Csanád szerint az EP-képviselői mandátumáról ha akarna, sem tudna lemondani, hiszen nyári szünet van az Európai Parlamentben. Így csak ezután, augusztus végén, szeptember elején hozza meg erről a döntést, de most úgy látja, "nagy az esélye" annak, hogy EP-képviselő marad.

Szegedi közölte, hogy pártagságáról azért mond le, hogy a "személyét ért támadásokon keresztül ne ártson a Jobbiknak". Eltökélt abban, hogy bebizonyítsa igazát és tisztázza magát a Jobbik tagsága előtt, még ha ez "heteket, hónapokat, vagy éveket is fog igénybe venni" - tette hozzá.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke hétfőn a párt elnökségi ülése után jelentette be, hogy a pártvezetésnek nem maradt más lehetősége, mint hogy az európai parlamenti mandátumának visszaadására kérje Szegedi Csanádot. Vona szerint az elnökség ellenszavazat nélkül hozta meg a döntést. Vona Gábor hangsúlyozta, hogy nem Szegedi Csanád zsidó származása miatt döntöttek így, hanem a kikerült hangfelvétel miatt, amelyen Szegedi uniós pénzeket kínált fel egy "elítélt személynek".

Vona Gábor a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a Jobbik nem kutatja a vezetői származását, hanem megnézik, mit tesznek le a nemzet asztalára. Szegedi Csanád erre úgy reagált, hogy nem élt vissza uniós pénzekkel, semmilyen törvénytelenséget nem követetett el, és ezt be is fogja bizonyítani.

Vona a titkosszolgálatokra gyanakszik

Vona a kikerült hangfelvételről azt mondta, "meggyőződésünk, hogy az ügy egy titkosszolgálati akció része". Szerinte a jobbik oligarchabizottsági kezdeményezése és szerinte növekvő népszerűsége miatt intézkedett a titkosszolgálat. Az [origo] kérdésére, hogy pontosan milyen bizonyítékai vannak a titkosszolgálati akcióra, a pártelnök csak annyit mondott, az a fajta profizmus, ahogy ez lezajlott, a titkosszolgálatokra utal, és "nem egy ember szellemi terméke".

Szegedit szerdán hívatták be a Jobbik elnökségi ülésére, miután kiderült róla, hogy zsidó származású. Származása egy hónapja derült ki, néhány napja pedig nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amely szerint 2010-ben uniós pénzt ígért egy férfinak, hogy ne hozza nyilvánosságra a származásáról szóló információkat.