Szerdától tilos a kutyák fülcsonkítása

Vágólapra másolva!
Tilos lesz a kutyák fülének csonkítása, és farokkurtításra is csak az állat hét napos koráig lesz lehetőség 2012. augusztus 1-jétől. További számos változás lép életbe szerdától a kedvtelésből tartott állatok tartásával, forgalmazásával kapcsolatban, melyek közül az egyik legfontosabb a kutyák kötelező chipes megjelölése.
Vágólapra másolva!

Az új előírások értelmében a kisebb kutyák (20 kilóig) legalább 10, közepes testűeknek (20-40kg) 15, nagytestűeknek 20 négyzetméter területet kell biztosítani a jövőben - derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményéből. Változnak a kikötve tartás szabályai is. Kistestű ebet legalább 4, közepes testűt 6, nagytestűt 8 méteres eszközzel (lánc, kötél stb.) szabad csak megkötve tartani.

Hiába látná a gazda azt csinosabbnak, augusztustól a fülcsonkítás nem, csak farokkurtítás lesz végezhető, az is csak az állat hét napos koráig. Szintén újdonság, hogy a kutya-. macska-, és görénykölyköket nyolchetes korukig kötelező lesz anyjukkal tartani.

A jogszabályváltozás leglényegesebb pontja, hogy 2013. január elsejétől a négy hónaposnál idősebb kutyák már csak chippel (elektronikus transzponderrel) megjelölve tarthatók. Ennek értelmében a gazdáknak még öt hónapjuk van, hogy elvégeztessék a szükséges állatorvosi beavatkozást.

A törvények szerint ezért legfeljebb 3500 Ft összeg kérhető az állat tartójától, amely magában foglalja a chip árát, a beültetés díját és az országos eb-adatbázisba való regisztráció díját is.