Mindennaposak a kábellopások a BKV-vonalakon

Vágólapra másolva!
Tizenkétmillió forint értékben loptak el csütörtökre virradóra kábeleket egy HÉV és egy BKV-vonal mellől. A BKK szerint mindennapossá válták a kábellopások, az első félévben a kár elérte a 200 millió forintot.
Vágólapra másolva!

Csütörtökre virradóra összesen 12 millió forint értékű kárt okoztak a BKV-nak és a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) a kábeltolvajok: a 8-as HÉV és a 61-es villamos egy-egy szakaszáról tulajdonítottak el több mint egy kilométernyi betáplálási kábelt - közölte a BKK csütörtökön.

A HÉV vonalán a Mogyoród és Gödöllő közti szakaszról vittek el 630 méter kábelt, emiatt a reggeli órákban több mint egy órán át pótlóbuszok jártak, mivel a vonatok csak az egyik vágányon közlekedhettek, ritkábban. A 61-es villamos vonaláról a Budagyöngyénél 480 méternyi kábelt vittek el, de a villamosközlekedésben a lopás nem okozott fennakadást.

A BKK szerint az elmúlt években heti két-három alkalommal történt kábellopás, de az elmúlt hónapokban gyakoribbá vált; 2010-ben 219 millió, 2011-ben 113,5 millió forint volt a kár, 2012-ben csak az első félévben eddig közel 110 kábellopás történt, ezek helyreállítási költsége megközelítette a 200 millió forintot.

A BKV szakemberei kémvonatokkal is ellenőrzik azokat a helyszíneket, ahol történtek már, vagy nagy valószínűséggel történhetnek ilyen esetek, de - mint írták - nem állíthatnak minden felsővezeték-tartó oszlop mellé biztonsági őrt. Mivel az esetek száma emelkedik, a BKK és a BKV azt kérte a hatóságoktól, hogy segítsenek a kábellopások megfékezésében.