Mindenki felmondott a Neo FM-nél, a Bumerángnak is vége lehet

2012.08.06. 11:43

Bérük kifizetésének elmaradása miatt hétfőn délelőtt felmondtak a Neo FM dolgozói, akikkel a Bumeráng stábja is szolidáris. A rádiót működtető céggel júniusban bontott szerződést a Médiatanács, miután a megadott határidőig nem rendezte 750 millió forintos médiaszolgáltatási díjtartozását. Az FM1 Zrt. a döntés után csődvédelmet kért, majd a céget egy forintért vásárolta meg az új tulajdonos, aki akkor azt ígérte: továbbra is működtetni akarja a rádiót és kifizetni az adósságot.

Azonnali hatállyal felmondtak a Neo FM dolgozói, felmondóleveleiket hétfőn délelőtt küldték el a cég vezérigazgatójának - mondta Berényi Attila, a rádió munkájának szakmai irányítója egy hétfői sajtótájékoztatón. Az új tulajdonos korábbi ígéretei ellenére sem fizette ki az alkalmazottak munkabérét és a rádió fenntartási költségeit - mondta Berényi. Jelenleg konzervadás hallható a rádión, amely holnapig van előre legyártva.

A sajtótájékoztatón ott volt a Bumeráng két műsorvezetője, Bochkor Gábor és Boros Lajos is, akik nem mondtak fel, mert őket nem munkaviszonyban, hanem vállalkozói szerződéssel foglalkoztatják, de ennek ellenére azt mondták: a stáb nélkül nem tudnak műsor csinálni, ők pedig felmondtak. A műsorvezetők maradéktalanul eleget akarnak tenni a szerződésükben vállaltaknak, de megkezdték távozásuk jogi előkészítését - közölték a tájékoztató után. 

Berényi szerint a korábbi tulajdonos korrekten járt el a dolgozókkal, mindig próbálta rendezni az esetleges bérelmaradásokat. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az új tulajdonos azt várta a rádiótól, hogy népszerűsítse két produkcióját, egy rajzfilmet és egy világ körüli expedíciót.

Semmire nem volt már pénz

A tulajdonos már reagált a dolgozók felmondására, telefonon jelentkezett a rádió egyik munkatársánál és "próbálta munkára kötelezni a dolgozókat" - mondta az [origo]-nak telefonon Berényi. Az azonnali hatályú felmondások értelmében azonban a dolgozók nem kötelezhetők a további munkavégzésre - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy van-e bármilyen megoldás a tulajdonos részéről, amely biztosítaná a további munkavégzést, Berényi azt felelte: nem sztrájkról van szó, a dolgozók pedig úgy döntöttek, hogy nem kívánnak többé az új tulajdonossal dolgozni. A rádióban nemcsak a béreket nem fizették ki, hanem szinte semmire nem volt már az utóbbi időben pénz: nem volt papír, a nyomtatóban patron, a lámpák kiégtek - sorolta az [origo]-nak Berényi.

Az [origo] kérdésére, hogy kedd reggel megszólal-e a Bumeráng, Berényi azt mondta: Bochkor Gáborék nyitottak rá, hogy folytassák a munkát, amennyiben az FM1 Zrt. biztosítani tudja a szerződésben foglalt munkakörülményeket. A Bumeráng műsorvezetőit és szerkesztőit a sajtótájékoztató óta egyelőre nem sikerült elérnünk.

Százmilliókkal tartoznak

A jelenleg a  Dr. M-Média Kft. tulajdonában álló Neo FM szerződését júniusban mondta fel a Médiatanács, mert a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerint a rádiót működtető FM1 Zrt. a megadott határidőig nem rendezte több mint 750 millió forintos médiaszolgáltatási díjtartozását. A hatóság arra hivatkozva mondta fel az FM1 Zrt. szerződését, hogy a mintegy 750 millió forintos kötelezettséget felhalmozó társaság menedzsmentje nem élt azzal a mentőcsomaggal, amelyet a Médiatanács korábban neki felajánlott. Ebben egy tizenkét havi részletfizetési lehetőséget ajánlott fel, és a 40 millió forintnyi késedelmi kamat elengedését. (A kötelezettség a mintegy 150 millió forintos bankgarancia hiányából, médiaszolgáltatási díjtartozásból és az ezek miatt kiszabott bírságokból áll össze.)

A Neo FM vezetői a Médiatanács döntése miatt csődvédelmet kértek, és egy 500 millió forint értékű váltót ajánlottak fel az adósság fejében, de ezt a Médiatanács nem fogadta el. A döntés ellen az FM1 június 19-én csődvédelmet kért, és fellebbezett a műsor-szolgáltatási szerződés felmondása ellen. A cég beadványát szeptember 4-én tárgyalja a Fővárosi Törvényszék.

Földes Ádám, az FM1 vezérigazgatója és Horváth László, a Neo FM kisebbségi tulajdonosa a Médiatanács döntése után azzal magyarázta a tartozás felhalmozását, hogy egyáltalán nincs bevételük állami hirdetésekből, pedig szerintük a hallgatottsági adataik ezt nem indokolják. A GfK és az Ipsos felmérése szerint áprilisban a Neo FM-et naponta átlagosan 1 millió 414 ezer ember hallgatta, nem sokkal kevesebb, mint a másik országos kereskedelmi adót, a Class FM-et, amelynek 1 millió 457 ezer hallgatója volt.

Egy forintért jutottak hozzá

A Dr. M-Média Kft. július elején mindössze egy forintért vásárolta meg az FM1 Zrt.-t, annak minden tartozásával együtt. A cégjegyzékből kiderül, hogy a Dr. M-Média Kft. ügyvezetője dr. Medveczky Mihály és unokatestvére, Medveczky László, akinek értesítési címeként egy szlovákiai cím szerepel. A Blikk akkor azt írta, hogy az új tulajdonos továbbra is működtetni akarja a rádiót, és kifizeti az adósságot.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Neo FM-et működtető FM1 Zrt. tavaly 1,2 milliárd forintos veszteséget könyvelt el, miközben a bevétele 641 millióra esett vissza (2010-ben még 1,1 milliárd volt a bevétel, de már ekkor is 710 millió forint veszteséget termelt a cég). Ezzel szemben a Class FM-et működtető Advenio Zrt. - amelynek főrészvényese a jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező Nyerges Zsolt ügyvéd és üzletember - tavaly 2,3 milliárdos forgalmat bonyolított le, amiből 57 millió forint adózás előtti nyeresége származott (egy évvel korábban a bevétel 2,4 milliárd, a nyereség 161 millió forint volt).

Nem tudni, mennyit fizettek

A 2009 novemberében elindult Neo FM annak ellenére került bajba, hogy - akárcsak a Class FM - valójában soha nem fizetett annyi médiaszolgáltatási díjat, amennyit a pályázatában vállalt. A Neo FM-et elindító FM1 Konzorcium az éves bevételének 50 százalékát ajánlotta fel műsorszolgáltatási díjként, miközben a frekvenciákat korábban használó Sláger és a Danubius rádiók tulajdonosai mindössze 10-15 százalékot.

A két győztes rádió ugyanis az első másfél évre eleve csak fix díjat vállalt: a Class FM évi nettó 700 millió forintot, a Neo FM pedig nettó 355 milliót. Az eredeti szerződés szerint 2011 nyarán kellett volna áttérni a bevételarányos díjfizetésre, ami a Class esetében nettó 1,5 milliárd, a gyengébb üzleti eredményekkel rendelkező Neo esetében pedig nettó 771 millió forint lett volna. A Médiatanács azonban közbelépett, és az új, 2011. január 1-jén hatályba lépett médiatörvényre hivatkozva úgynevezett hatósági szerződéssé alakította a rádiókkal kötött megállapodást.

Ezután a Médiatanács elkezdte a műsor-szolgáltatási díjak felülvizsgálatát is. Hogy pontosan mennyi lett az új díj, azt a Médiatanács üzleti titokra és "jelentős médiapolitikai szempontra" hivatkozva nem közölte, ezért az [origo] munkatársa pert indított a közérdekű adatok kiadásáért. A Hvg.hu korábban azt írta, hogy a Neo FM díja nettó 460 millió forint. Ezt a Neo vezetői nem kívánták kommentálni, a Médiatanács pedig sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta. Ha helytálló az információ, akkor a 2009-es ajánlathoz képest mintegy 300 millió forinttal csökkentették a díjat.

A Neo FM és a Class FM elindulása lényegében annak köszönhető, hogy Sólyom László köztársasági elnök 2008 végén az Alkotmánybírósághoz küldte a régi médiatörvény módosítását. A korábbi két országos kereskedelmi rádió, a Danubius és a Sláger szerződései 2009 novemberében jártak le, a törvény szerint ezeket már nem lehetett volna meghosszabbítani. A két rádió vezetői azonban elérték, hogy a parlament úgy módosítsa a jogszabályt, hogy a két rádiónak ne kelljen pályáznia, szerződésüket ismét enélkül hosszabbíthassák meg, egészen az analóg sugárzás akkoriban 2014-re tervezett leállításáig (ma már erre nincs határidő, mivel a digitális technológia nem terjedt el).

A Neo FM eredetileg az FM1 konzorcium rádiójaként indult, ami a tőzsdén is jegyzett Est Média Group és a cég tulajdonában álló, Budapesten sugárzó Radio Café közös pályázata volt. Ez azt jelenti, hogy az FM1-nek befolyásoló részesedése volt a Radio Caféban is, és ez összeférhetetlennek számított. Az Est Média csak 2011 áprilisában adta el a rádiót az A FM1 Friends Kft.-nek, amelynek fő tulajdonosai Székely Gábor, a Szerencsejáték Zrt. korábbi vezérigazgatója, volt szabaddemokrata főpolgármester-helyettes, illetve Horváth László, a Geomédia vezérigazgatója.

Az éveken át a Sláger Rádión hallható, Boros Lajos és Bochkor Gábor vezette Bumeráng című műsor 2010 januárjában költözött a Sláger frekvenciáját megszerző Neo FM-re.

KAPCSOLÓDÓ CIKK