Vágólapra másolva!
Nem sugároz adást a Neo FM, a rádió budapesti frekvenciáján semmi sem hallható. A rádió dolgozói hétfőn mondtak fel, miután nem kaptak fizetést az új tulajdonostól.
Vágólapra másolva!

Nem sugároz adást kedd reggel a Neo FM, a rádiócsatorna budapesti, 100,8 megahertzes frekvenciáján semmi nem hallható. A rádiót működtető FM1 Zrt. alkalmazásában álló dolgozók hétfő reggel azonnali hatállyal felmondtak az elmaradt munkabérek, valamint az új tulajdonos "által teremtett kilátástalan helyzet, körülmények és a tulajdonos szakmai jövőképe miatt" - ezt Berényi Attila, a rádió volt hírigazgatója jelentette be a 26 munkavállaló képviseletében hétfőn.

Berényi Attila elmondta azt is, a tulajdonos munkavállalótól függően 1-4 havi munkabérrel tartozik a dolgozóknak, és addig nem is akar fizetni, amíg nem rendeződik az ügye a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósággal (NMHH). Hétfőn Berényi Attila azt mondta, konzervadást sugároznak, amelyet kedd estig készítettek el.

Százmilliókkal tartoznak

A jelenleg a Dr. M-Média Kft. tulajdonában álló Neo FM szerződését júniusban mondta fel a Médiatanács, mert a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerint a rádiót működtető FM1 Zrt. a megadott határidőig nem rendezte a médiaszolgáltatási díjtartozását. A hatóság arra hivatkozva mondta fel az FM1 Zrt. szerződését, hogy a 750 millió forintos kötelezettséget felhalmozó társaság menedzsmentje nem élt azzal a mentőcsomaggal, amelyet a Médiatanács korábban neki felajánlott. Ebben egy tizenkét havi részletfizetési lehetőséget ajánlott fel, és a 40 millió forintnyi késedelmi kamat elengedését. (A kötelezettség a mintegy 150 millió forintos bankgarancia hiányából, médiaszolgáltatási díjtartozásból és az ezek miatt kiszabott bírságokból áll össze.)

A Neo FM vezetői a Médiatanács döntése miatt csődvédelmet kértek, és egy 500 millió forint értékű váltót ajánlottak fel az adósság fejében, de ezt a Médiatanács nem fogadta el. A döntés ellen az FM1 június 19-én csődvédelmet kért, és fellebbezett a műsor-szolgáltatási szerződés felmondása ellen. A cég beadványát szeptember 4-én tárgyalja a Fővárosi Törvényszék.

Földes Ádám, az FM1 vezérigazgatója és Horváth László, a Neo FM kisebbségi tulajdonosa a Médiatanács döntése után azzal magyarázta a tartozás felhalmozását, hogy egyáltalán nincs bevételük állami hirdetésekből, pedig szerintük a hallgatottsági adataik ezt nem indokolják. A GfK és az Ipsos felmérése szerint áprilisban a Neo FM-et naponta átlagosan 1 millió 414 ezer ember hallgatta, nem sokkal kevesebb, mint a másik országos kereskedelmi adót, a Class FM-et, amelynek 1 millió 457 ezer hallgatója volt.

Egy forintért jutottak hozzá

A Dr. M-Média Kft. július elején mindössze egy forintért vásárolta meg az FM1 Zrt.-t, annak minden tartozásával együtt. A cégjegyzékből kiderül, hogy a Dr. M-Média Kft. ügyvezetője dr. Medveczky Mihály és unokatestvére, Medveczky László, akinek értesítési címeként egy szlovákiai cím szerepel. A Blikk akkor azt írta, hogy az új tulajdonos továbbra is működtetni akarja a rádiót, és kifizeti az adósságot.
A Neo FM-et működtető FM1 Zrt. tavaly 1,2 milliárd forintos veszteséget könyvelt el, miközben a bevétele 641 millióra esett vissza (2010-ben még 1,1 milliárd volt a bevétel, de már ekkor is 710 millió forint veszteséget termelt a cég). Ezzel szemben a Class FM-et működtető Advenio Zrt. - amelynek főrészvényese a jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező Nyerges Zsolt ügyvéd és üzletember - tavaly 2,3 milliárdos forgalmat bonyolított le, amiből 57 millió forint adózás előtti nyeresége származott (egy évvel korábban a bevétel 2,4 milliárd, a nyereség 161 millió forint volt).