Ázsiai maffia lopja a magyar kábelt

Vágólapra másolva!
Ázsiába viszik a BKV-tól ellopott kábeleket, dolgozók is segítik a távol-keleti maffiát, amely ellen nemzetközi nyomozás folyik - írja a Blikk.
Vágólapra másolva!

Az újság csütörtöki száma szerint a fél világot behálózó bűnszervezet fosztogatja a BKV-t, az egymilliárd forintot is meghaladja a kár, amelyet a tolvajok okoztak eddig csak a több mint 150 kilométer vezeték ellopásával. Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne tűnne el rézkábel a BKV hálózatából.

A múlt héten a Dunaharaszti és Millenniumtelep közötti HÉV-vonalon veszett nyoma egymillió forint értékű vezetéknek, a 8-as HÉV és a 61-es villamos vonalán pedig további 15 millió forint a kár. A rendőrség elfogott két gyanúsítottat, ám ezzel aligha tettek pontot az ügy végére. A Budapesti Közlekedési Központ információi szerint ugyanis a szálak a Távol-Keletre vezetnek - írja a lap.

Az ilyen bűncselekmények száma 2007 második felétől kezdett látványosan emelkedni, a távol-keleti felvevőpiac ekkortól kezdte felvásárolni nagy mennyiségben a hulladék rezet - közölte a Blikk megkeresésére Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója. A társaság úgy értesült, egy nemzeteken átívelő bűnszervezet áll a jelenség mögött. A hálózat beszállítókra, kereskedőkre és felvásárlókra épül.

A cikk szerint Európa-szerte szinte minden ország rendőrsége szembesült a problémával. A rézkábellopási esetek visszaszorítására Nagy-Britanniában például a British Telecom és a Scotland Yard közös munkacsoportot hozott létre.

Budapesten is felállított a rendőrség egy külön nyomozócsoportot, de kevés eredménnyel, ugyanis évről évre nagyobb a kár. Tavaly augusztus elejéig 58, az idén ugyanebben az időszakban már 183 millió forinttal rövidítették meg a BKV-t.

A BKV korábban jelezte a rendőrségnek azon gyanúját, hogy a maffiát valószínűleg BKV-s dolgozók is segíthetik, a tettesek ugyanis olyan információk alapján dolgoztak, amelyeket csak egy szűk belső kör tudhatott.