Százezer kóbor kutya lehet Magyarországon

Vágólapra másolva!
Nagyjából százezer kóbor kutya lehet Magyarországon, de a kóbor macskák számát még megbecsülni sem lehet a Felelős Állatbarátok Egyesületének vezetője szerint. Jövő évtől kötelező lesz csipet ültetni a kutyákba.
Vágólapra másolva!

Állatvédők becsült adatai szerint a százezres számot is elérheti az utcákon kóborló, gazdátlan kutyák száma Magyarországon. Minderről Temesváry Kriszta, a Felelős Állatbarátok Egyesületének (FÁBE) elnöke az MTI-nek abból az alkalomból, hogy augusztus 16-án tartják a hontalan állatok világnapját.

A kóbor kutyák száma könnyebben becsülhető, hiszen évente kötelező védőoltást kell kapniuk. A rejtőzködő és éjszakai életmódot folytató macskák számát viszont még megközelítőleg sem lehet megmondani - jegyezte meg Temesváry Kriszta.

Magyarországon 52 hivatalosan regisztrált állatmenhely működik, ahol összesen tízezer állatot tartanak, legfőképpen kutyákat. Ugyanakkor százas nagyságrendben beszélhetünk azokról a helyekről, ahova állatokat fogadnak be, de a szigorú regisztrációs szabályokat nem tudják teljesíteni. Ezért a "félhivatalosan" működő helyeken tartott állatokról semmiféle adattal nem rendelkezünk - tette hozzá a FÁBE elnöke.

Temesváry Kriszta kiemelte: a szemléletformálás nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy kevesebb állat kóboroljon gazdátlanul. Ehhez elengedhetetlen a szigorú törvényi háttér is, ezért örvendetes a jövő év elején hatályba lépő új állatvédelmi törvény, amely például kötelezővé teszi a kutyákba az azonosításra alkalmas csip beültetését. A hontalan állatok világnapját 1992 óta tartják meg, a kezdeményezés az Egyesült Államokból indult.